Binnenland
AVROTROS

'Kijk regelmatig naar je autoverzekering, dat scheelt een hoop geld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kijk regelmatig naar je autoverzekering, dat scheelt een hoop geld'

Weet jij precies wat je autoverzekering inhoudt? Uit een onderzoek van Autoverzekering.nl blijkt dat een groot deel van de Nederlanders niet weet hoe zij verzekerd zijn. Zo weet vijftig procent van de ondervraagden niet hoe hoog het eigen risico eigenlijk is en of ze wel een eigen risico hebben.

Suzan Samson, expert autoverzekering bij Independer is niet verbaasd over de cijfers, zegt zij in Stax&Toine.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een kwart van de ondervraagden niet weet dat je meestal geen vrije keuze voor schadeherstelbedrijf hebt en weten maar weinig dat vervangend vervoer in het buitenland vaak niet is gedekt.

'Bel je verzekeraar'

Samson: "Financiƫle producten hebben we niet dagelijks mee te maken en zit vaak niet in het interessegebied. Je sluit zo'n product een keer af, dan stop je het in een map en dan kijk je er pas weer naar als je het nodig hebt."

Samson: "Ik denk dat mensen vooral verrast worden op het moment van schade en dan met name door het eigen risico en de schadesturing. Dat betekent dat jij gestuurd wordt vanuit jouw verzekeraar van naar welk herstelbedrijf je moet. Daarmee houden ze de schadelast onder controle, maar dat moet je wel weten."

Je kunt ook naar een andere garage gaan om de schade te laten herstellen, maar dan heb je een hoger eigen risico of krijg je niet alle schade tot helemaal niets vergoed. Dus heb je schade? Bel je verzekeraar naar welke garage je moet.

Juiste dekking

Je kunt je auto op verschillende manier verzekeren. Zo kun je kiezen voor een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Dan wordt de schade die je aan andermans auto veroorzaakt vergoed. Hier kies je vaak voor als je auto ouder is dan tien jaar en niet veel waard meer is. Dit is de goedkoopste verzekering die je af kunt sluiten.

Heb je een auto die niet ouder is dan vijf jaar? Dan is het vaak verstandig om je auto all-risk te verzekeren. Dan ben je ook verzekerd voor de schade aan je eigen auto. Ook diefstal, brand en bijvoorbeeld te water raken zijn dan gedekt. Dit is dan ook de duurste verzekering die je kunt kiezen.

Als de leeftijd van je auto tussen de vijf en tien jaar valt, is het vaak verstandig om een beperkt casco verzekering te nemen. Dan is je auto verzekerd voor schade aan anderen en voor sommige schades aan je eigen voertuig.

Schadevrije jaren

Als je jong bent, betaal je vaak meer premie aan je verzekeraar. Dit komt doordat je dan nog weinig schadevrije jaren hebt. Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je een schadevrij jaar en no-claim korting. Dus hoe meer schadevrije jaren, des te minder premie je betaalt.

Het nadeel van de schadevrije jaren is dat ze bij zoveel jaar stoppen met tellen. Het kan zijn dat je veertig schadevrije jaren hebt, maar dat jouw verzekeraar tot twintig telt. Heb je schade gereden en is het jouw schuld en kun je dit dus niet op anderen verhalen? Dan verlies je vijf schadevrije jaren en moet je meer premie betalen.

Heb je kleine schade aan je auto? Laat je dan door je verzekeraar adviseren of het handig is om de kosten van die schade voor eigen rekening te nemen, zegt Samson. "Denk na of je het zelf kunt betalen. De premie die je meer gaat betalen weegt niet altijd op tegen het schadebedrag."

Waar moet je op letten bij het afsluiten van je autoverzekering?

Er zijn een paar factoren waar je rekening mee moet houden. Samson: "De belangrijkste is de dekking, dus WA, beperkt casco of allrisk. Dat hangt af van de leeftijd en de waarde van de auto."

Een ander punt is het eigen risico. "Daar moet je een bewuste keuze in maken. Een eigen risico van nul euro spreekt aan, maar met een beetje spaargeld en een hoger eigen risico kun je veel premie besparen. Dat is heb je zo terugverdiend."

Een auto schrijft snel af. Daarom kan het volgens Samson bij een nieuwe(re) auto handig zijn om gebruik te maken van de aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling. "Dan krijg je na een X aantal jaar de nieuwwaarde of aanschafwaarde van de auto terug."

Je kunt ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering. Dan zijn de mensen die bij jou in de auto zitten en jijzelf verzekerd als er door jouw eigen schuld een ongeluk gebeurt.

Bespaar geld

Je kunt ook nog kiezen voor een rechtsbijstandverzekering en pechhulp. Samson: "Let er bij deze wel op dat je deze verzekeringen niet dubbel afsluit. Een rechtsbijstand sluit je ook vaak al af als je een huis koopt."

Samson geeft als tip om regelmatig naar je autoverzekering te kijken. "Mensen realiseren zich dat onvoldoende. Je situatie verandert. Je wordt ouder of gaat verhuizen of je koopt een andere auto. Dat zijn allemaal aanleidingen om te kijken naar je autoverzekering."

Ook al verandert er voor jouw gevoel niets, er kan op de achtergrond wel veel veranderen en dat kan je een hoop geld op je autoverzekering schelen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie