Binnenland
KRO-NCRV

Sybrand Buma pleit voor sancties tegen Noord-Afrikaanse landen die vluchtelingen niet terugnemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sybrand Buma pleit voor sancties tegen Noord-Afrikaanse landen die vluchtelingen niet terugnemen

Als Noord-Afrikaanse landen weigeren om vluchtelingenboten terug te nemen, moet Europa sancties treffen. Daarvoor pleit CDA-leider Sybrand Buma in 1 op 1.

"Als je het vluchtelingenprobleem wil aanpakken zul je moeten beginnen met de Middellandse Zee en de grens met Afrika", zegt Buma. "We moeten af van de aantrekkelijkheid van het oversteken van de Middellandse Zee."

Sybrand Buma pleit voor sancties tegen Noord-Afrikaanse landen die vluchtelingen niet terugnemen

Buma is, net al de meeste Europese regeringsleiders, voorstander van het terugsturen van vluchtelingenbootjes naar de landen waar ze vandaan komen. Probleem is echter dat landen als Libië daar niet om staan te springen.

"Daar zou ik toch wat strenger in willen zijn", zegt Buma. De Noord-Afrikaanse landen kunnen wel zeggen: we willen niet. Maar je hebt ook een taak om te voorkomen dat mensen met bootjes de zee op varen."

Geen steun, maar sancties

"Je hoeft niet alleen te denken aan financiële steun, maar je kunt ook denken aan handelssancties. Je kunt het omdraaien. Als je niet mee wil werken krijg je met ons te maken."

Simpelweg komt het er dus op neer dat landen die niet meewerken, te maken krijgen met handelssancties. "Mijn voorkeur is om dat niet te doen. Maar ik vind uiteindelijk dat Europa sancties moet nemen als landen onderdanen niet terugnemen. Voor mij gaat het erom dat deze landen een verantwoordelijkheid hebben die Europa ook heeft. Namelijk voorkomen dat mensen in levensgevaarlijke situatie komen."

Ster advertentie
Ster advertentie