Binnenland

Scheiden? Denk aan het belang van het kind!

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Scheiden? Denk aan het belang van het kind!

[AVROTROS] Scheiden is een vervelende gebeurtenis. Mensen zijn vaak jaren bij elkaar en als er dan besloten wordt om uit elkaar te gaan, dan volgt er veel geregel. Wat moet je allemaal regelen? Bij wie gaan de eventuele kinderen wonen? Wie gaat er het huis uit? Wat zijn de gevolgen voor de financiën?

Scheiden? Denk aan het belang van het kind!

Elk jaar scheiden er meer mensen. In 2015 waren er maar liefst 34.232 huwelijksontbindingen door echtscheiding blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld was een echtpaar 14,8 jaar getrouwd. Als een stel uit elkaar gaat is de man gemiddeld 46,9 jaar oud, terwijl de vrouw 43,7 jaar is.

Regeerakkoord besteedt aandacht aan scheiden

Het regeerakkoord dat recentelijk door VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie is gepresenteerd zegt aandacht te willen leggen op scheidingen. Daarin staat dat echtscheidingen die niet zonder problemen verlopen veel schade kunnen aanrichten bij ex-echtelieden en de kinderen die eventueel aanwezig zijn. De coalitie zegt dat "landelijk beleid zich zal richten op het wegnemen van knelpunten die zich voordoen bij het voorkomen van deze schade", voornamelijk bij vechtscheidingen. "Het belang van het kind dient te allen tijde voorop te staan, wat maakt dat het contact van het kind met de ouders wordt bevorderd", zo is te lezen in het regeerakkoord.

Zorg voor een goede samenwerking

Als er bij een scheiding kinderen betrokken zijn, zijn die vaak de dupe. Echtscheidingen ontpoppen zich helaas maar al te vaak tot ordinaire scheld- en vechtpartijen. "Kinderen hebben na een scheiding goed samenwerkende ouders nodig", zegt Roos Boer. Zij is gecertificeerd scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Nederland. Ze vertelt over haar eigen scheiding dat het belangrijk is dat je als ouders zij aan zij moet staan bij het zwembad als je kind zijn zwemdiploma laat zien. "Er wordt altijd tegen scheidende ouders gezegd om eens normaal te doen, maar geen van beide ouders is gek, ook al vertonen ze extreem gedrag." Boer vertelt dat ze in therapie is gegaan waardoor ze goed met haar eigen gedrag tegenover haar ex kon omgaan."

Communicatie is belangrijk

Bij een scheiding is de communicatie tussen beide partijen heel belangrijk. Boer tipt dat je als ouders uit elkaar moet gaan en niet als exen. "Ze zien de ander dus ook als ouder en niet als ex. Als de ander er net zo over denkt doet dat ook iets met jezelf." Volgens Boer laten zij zich niet meer sturen door emotie. Exen 'triggeren' elkaar in boosheid, ze maken elkaar de hele tijd razend. "Dat onaardig zijn is besmettelijk voor de ex. Die reageert dan precies zo. Als één van beiden dat 'triggeren' afleert is er al veel verbetering in de relatie."

Wat is beter? Een psycholoog of rechter?

Syl vertelt in een appje aan Radar dat ze negentien jaar geleden gescheiden is. Destijds maakte ze geen afspraken voor alimentatie en bezoekregelingen. Ze wilde namelijk niet afhankelijk zijn van haar ex. Toch is het heel goed gegaan. Hij haalde en bracht de kinderen zonder problemen. "Er werd niemand onder druk gezet. Als één van de twee blokkades opwerpt kan je die persoon beter naar een psycholoog sturen dan de rechter." Roos Boer vindt dat aardig bedacht, "maar bij een psycholoog ga je uit van een stoornis bij één van de ouders. Zo moet je het niet bekijken. Scheiden is een rouwproces. Daarna is er pijn en die moet je gewoon voelen en accepteren. Vervolgens ga je door op een andere basis". Boer zegt dat als je dat niet wilt, dan blijf je jarenlang boos en dan blijf je hangen in de woede. "Je gaat dan op zoek naar de dader en dat is je ex. Daar kan je jarenlang mee ruziën."

Wel gratis trouwen, niet gratis scheiden?

Hoe kan het dat je wel gratis kan trouwen, maar dat je bij een scheiding veel geld kwijt bent aan een mediator, advocaat of rechtszaak? Zou dat niet veel eenvoudiger en goedkoper moeten kunnen? Boer zegt dat een gratis scheiding er niet inzit, maar zegt dat er wel vaak gratis hulp te krijgen is. "Er wordt een gezin uit elkaar getrokken en dat is enorm heftig met heel veel betrokkenen. Een convenant is wel praktisch om knopen door te hakken, bijvoorbeeld over vakantie met de kinderen." Wie er samen niet uit kan komen kan de hulp inschakelen van een mediator. Dat kost wel geld, maar altijd nog minder dan een advocaat. Advocaten worden veelal ingeschakeld als mensen er onderling met een mediator niet uitkomen. Dan kunnen beide partijen kiezen voor een advocaat, die overlegt dan met de advocaat van de andere partij. Nadeel hiervan is wel dat beiden dan hoge kosten hebben. Als beide partijen met goede afspraken uit elkaar gaan zal je eenmalig griffiekosten betalen aan de rechtbank.

Een echtscheiding is pas officieel geregeld als hij als zodanig geregistreerd staat in de registers van de burgerlijke stand. De leges die je bij de gemeente betaalt voor een uittreksel verschillen per gemeente. Vechtscheidingen kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's aan kosten voor beide partijen.

Daarnaast zijn er nog kosten om bijvoorbeeld iemand uit te kopen in het geval van een overwaarde van het huis en de bezittingen.

Tips

  • Boer tipt dat loslaten niet hetzelfde is als opgeven. "Het is stoppen met vechten en sterk weglopen. Dat betekent niet dat je alles maar weg hoeft te geven."

  • Vraag waar je ex-partner behoefte aan heeft. Dat kan je gewoon letterlijk vragen.

  • Ga niet negatief een gesprek in en bedenk vijf positieve eigenschappen van de andere ouder. "Dat zal zorgen voor een mildere toon en minder spanning in jezelf. Als je houding positief is zal de houding van de ander ook positiever worden.

  • Denk goed hoe je dingen formuleert. Het is bijvoorbeeld beter om het woord 'ex' te mijden en te vervangen door 'vader of moeder van je kinderen'.

  • Vraag of je iets goed hebt begrepen en vraag eventueel om verduidelijking.

  • Stel een open vraag in plaats van een gesloten vraag en luister actief naar de ander.

  • Het is goed om, voordat je met je ex-partner om de tafel gaat, even wat steekwoorden op papier te zetten waar je het over wil gaan hebben.

Ook het AVROTROS-programma Zorg.nu besteedde aandacht aan vechtscheidingen in de uitzending van 7 maart 2017. Bekijk hier de uitzending.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie