Binnenland

'Verstappen kan wereldkampioen worden bij Red Bull'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verstappen kan wereldkampioen worden bij Red Bull'

[EO - NOS] "Nee, we maken Max Verstappen in Nederland niet te groot." Dat zegt Formule 1-commentator Louis Dekker in het Sportforum op Radio 1. Daarin wordt de prestatie van de Nederlander tijdens de Grand Prix van Brazilië besproken. Verstappen eindigde na een onnavolgbare inhaalrace als derde.

Dekker: "Ik heb gekeken hoe er in andere landen wordt gereageerd. In Brazilië noemen ze Verstappen een reïncarnatie van Ayrton Senna of een Senna 2.0. Dan weet je dat er iets bijzonders is gebeurd."

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten sportjournalisten Simon Zwartkruis (Voetbal International), Bart Vlietstra (o.a. de Volkskrant) en Louis Dekker (Formule 1-commentator NOS) aan tafel.

In dit artikel pikken we altijd een of meerdere onderwerpen eruit. Naast Max Verstappen gaat het in deze aflevering over Oranje, het boek van wielrenner Thomas Dekker, schaatsen en baanwielrennen. Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Volgens Dekker is het niet ondenkbaar dat Verstappen volgend seizoen al een gooi naar de wereldtitel kan doen. "Red Bull begon dit seizoen als middenmoter. Inmiddels zijn ze Ferrari al voorbij."

"Als ze deze lijn doortrekken, staan ze volgend jaar niet meer op posities drie en vier. Verstappen hoeft niet naar Mercedes om wereldkampioen te worden."

Over één specifiek moment uit de race raakt de Formule 1-wereld niet uitgesproken. De bolide van Verstappen raakte in een slip, dreigde tegen een muur te glijden, maar kon door de coureur net op tijd weer onder controle worden gebracht.

"Hij bestuurt niet alleen die machine, hij is één met zijn wagen. Dat is wagenbeheersing met heel veel sterretjes", aldus Dekker.

'Robben is realistischer dan de bondscoach'

Naast Max Verstappen werd ook de WK-kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Luxemburg in het Sportforum onder de loep genomen. Oranje won met 3-1, met dank aan invaller Memphis Depay, die twee keer scoorde.

"Ik heb niet met plezier naar de wedstrijd gekeken", zegt Vlietstra. "Het oefenduel tegen België (1-1) was al slecht. Het leek nu weer nergens op. En dan zijn ze blij dat ze gewonnen hebben van Luxemburg. Alleen Arjen Robben is realistisch, veel realistischer dan de bondscoach."

Daar sluit Zwartkruis zich bij aan. "Het realisme van Robben is een verademing. Dat was hij al na het WK in Brazilië. Toen zei hij al dat we niet moeten denken dat we echt bij de besten horen. Dat is hij blijven uitdragen."

Terugkeer Van Persie?

Vlietstra snapt weinig van de opstelling waarmee bondscoach Danny Blind begon tegen Luxemburg. "Nu stonden er drie dezelfde types in de basis op het middenveld, met Ramselaar, Wijnaldum en Klaassen. En Sneijder begon linksbuiten. Die had ik op '6' neergezet. Om er meer voetbal in te krijgen. En Dost voorin, dat vind ik niet veel. Haal Van Persie er weer eens bij. Wat heeft hij misdaan?, vraag je je af."

Door een oogblessure was Van Persie wellicht niet beschikbaar, weet Zwartkruis. "Maar ik weet ook niet of hij anders wel een uitnodiging had gekregen. Het ontbreekt bij Oranje aan kwaliteit, zeker in de breedte. Wat dat betreft zit het Blind ook niet mee, met alle blessures. Maar probeer het dan op een andere manier als je dan toch met Dost speelt. Dan moet je vanaf het begin opportunistisch spelen."

Ster advertentie
Ster advertentie