Binnenland
AVROTROS

Meerderheid ziet leenstelsel het liefst verdwijnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meerderheid ziet leenstelsel het liefst verdwijnen

Een meerderheid wil van het leenstelsel af en wil de basisbeurs terug. Dat blijkt uit het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 23.000 deelnemers. 71 procent is voor de afschaffing van het leenstelsel dat in 2015 werd ingevoerd.

Valse oplossing

In het Politiek Café van EenVandaag pleit voorzitter van de Jonge Democraten, Annabel Broer, voor behoud van het leenstelsel. Broer heeft zelf geen financiële ondersteuning nodig van haar ouders voor haar studie en geeft aan: "Het gaat om onderwijs toegankelijk maken. En wil je dat doen, dan moet je kijken naar de aanvullende beurs. Een hogere aanvullende beurs, maar niet de basisbeurs."

Broer snapt dat er zorgen zijn onder studenten over de problemen op de woningmarkt, het krijgen van een vastcontract en dan het leven beginnen met een schuld, maar: "Mensen een basisbeurs beloven en daarmee beloven dat de problemen verminderen, is een valse oplossing."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie