Binnenland

Nederlanders en vluchtelingen samen op een vakantiepark

foto: Mark Kosterfoto: Mark Koster
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders en vluchtelingen samen op een vakantiepark

[AVROTROS] Kunnen Nederlanders en vluchtelingen samenleven op een vakantiepark? Dat zochten drie Amsterdamse filmmakers uit. Gisteren ging in De Balie de documentaire Vakantie voor Iedereen in première.

Marina Beach voor vluchtelingen èn recreanten

De filmmakers filmden gedurende heel 2016 op verschillende momenten de situatie in vakantiepark Marina Beach in het Zeeuwse Hoek. Daar vond namelijk een bijzondere kruisbestuiving plaats: asielzoekers werden in dezelfde blauwe stacaravans ondergebracht als vakantiegangers.

Kijk hier de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Niet iedereen was er blij mee

Mark Koster, filmmaker

In Radio Eenvandaag is Mark Koster te gast. Hij is een van de drie filmmakers. Volgens Koster was niet iedereen blij met de komst van de documentairemakers. "Je moet je voorstellen dat dit echt de budget vakantiegangers zijn. Heel cliché, de potentiële PVV-stemmers."

Ook Arjen de Ligt is te gast. Hij was vorig jaar vakantieganger op het park en werd geïnterviewd voor de documentaire. De Ligt was in eerste instantie niet blij met de komst van de vluchtelingen. "De prijs was destijds dermate laag dat er iets wel niet moest kloppen. Na research op het internet kwam ik erachter dat er vluchtelingen op het park verbleven. In het hoogseizoen de tweede week gratis is ook wel heel verdacht"

Vakantie voor Iedereen vertelt het verhaal van verschillende vakantiegangers op Marina Beach in het Zeeuwse Hoek. Hoe leven beide groepen met elkaar? Wat zijn de tegenstellingen? Volgens de filmmakers wordt de soep niet zo heet gegeten. "Het is eigenlijk heel rustig verlopen. Mensen zeggen heel vaak tot actie over te gaan, maar hier bleek in de praktijk vooral gepraat te worden."

Doordat de instroom van vluchtelingen drastisch is gedaald zijn er vandaag de dag geen vluchtelingen meer te vinden op het park. Zij zijn elders ondergebracht.

Ster advertentie
Ster advertentie