Binnenland

Waarom honden geen fruit hoeven te eten
BNNVARA

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom honden geen fruit hoeven te eten

DNA-onderzoek heeft invloed op ons leven, zonder dat wij het doorhebben. Met zijn boek Waarom een hond geen fruit hoeft te eten wil Ken Kraaijeveld de kennis over DNA toegankelijk maken voor iedereen. Daarover vertelt hij bij Vroege Vogels.

Overal waar Ken Kraaijeveld kijkt ziet hij DNA. "DNA is de basis van alles wat leeft en de kennis op dat gebied gaat met sprongen vooruit", vertelt hij. Er is bijvoorbeeld al een hoop mogelijk op het gebied van het aanpassen van landbouwgewassen en het veranderen van genen om ziektes te genezen. Door middel van voorbeelden laat Ken in zijn boek zien dat DNA-onderzoek invloed heeft op veel aspecten van ons leven.

Waarom honden geen fruit hoeven te eten

Bijvoorbeeld, mensen maken zelf geen vitamine C aan. Daarom eten wij fruit. Zonder vitamine C worden we namelijk ziek en krijgen wij scheurbuik. Een hond daarentegen zal nooit scheurbuik krijgen of hij nou fruit eet of niet. Dat komt omdat honden een gen hebben dat het stofje genaamd 'L-gulono-y-lactone' omzet naar ascorbinezuur, oftewel vitamine C. Andere dieren zoals: katten, koeien, paarden, muizen en ratten hebben dat gen ook en hoeven dus ook geen fruit te eten.

Dikbilkoeien

Boeren en fokkers zoeken altijd de koeien die de meeste melk geven om mee verder te fokken. Daarvoor hoeft een boer niks van DNA af te weten. Met de opkomst van goedkope DNA-afleestechnieken is het voor boeren wel steeds duidelijker op welke variant ze al die jaren hebben geselecteerd. Zo is de onderliggende oorzaak is van de overdadige spiermassa bij dikbilkoeien inmiddels bekend. Dat zou liggen aan een defect in het gen dat verantwoordelijk is voor het stoppen van de vorming van spieren. Het gen is kapot, de rem is eraf en spieren blijven maar doorgroeien, met dikke billen als resultaat.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie