Binnenland

Asscher wint lijsttrekkersverkiezing PvdA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher wint lijsttrekkersverkiezing PvdA

[NOS] Lodewijk Asscher wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. De partijleden verkiezen hem boven de huidige PvdA-leider Diederik Samsom. Asscher kreeg 54,5 procent van de stemmen, Samsom 45,5 procent.

Partijvoorzitter Spekman maakte de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing bekend op een bijeenkomst in Amsterdam-West. De PvdA-leden konden tussen 24 november en 8 december digitaal of per post stemmen.

Partijleider Samsom zei in een speech dat het een enorme eer was om partijleider van de PvdA te zijn en dat hij elke dag alles heeft gegeven, maar dat er nu een einde komt aan die periode.

Hij is per direct geen partijleider meer en heeft besloten dat hij naar aanleiding van de uitslag aanstaande maandag ook het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Tweede Kamer neerlegt. Hij was geƫmotioneerd. "Ik was dienstbaar aan een prachtige partij. Het is nu aan anderen. Het gaat u goed."

Asscher zei dat hij intens dankbaar is voor het vertrouwen dat de PvdA-leden in hem stellen. Volgens hem is het tijd voor een andere koers. Hij vindt dat er te veel geschreeuwd wordt en te weinig geluisterd. "Er is een meerderheid van de Nederlanders die daar genoeg van heeft."

Ster advertentie
Ster advertentie