Binnenland
BNNVARA

Zoute bodem: probleem voor boeren, kans voor de natuur

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoute bodem: probleem voor boeren, kans voor de natuur

Op termijn gaat de zeespiegel omhoogkomen door de klimaatverandering, daar kunnen we niet omheen. Voor boeren in de kuststreek wordt dat stijgende zoute water een probleem. De bodem wordt er namelijk zouter door. Maar voor de natuur biedt deze 'verzilting' juist mooie kansen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Provincie Noord-Holland.

Voor Vroege Vogels praat verslaggever Rob Buiter met onderzoeker Eva Pauw, van ingenieursbureau Ten Haaf en Bakker, bij een stukje 'zilte natuur' in de buurt van Callantsoog.

Video niet beschikbaar

Van bollen naar natuur

Voor dit onderzoek vergeleken de ecologen van het bureau Ten Haaf en Bakker twee gebieden, direct achter de eerste duinenrij van Noord-Holland: de Harger en Pettemerpolder en de Polder Callantsoog. De eerste is al heel lang natuur, de tweede werd een aantal jaren omgetoverd van bollenland naar natuurgebied.

"Door de aanpassing kwamen in de polder Callantsoog binnen de kortste keren bijzondere planten terug", vertelt onderzoekster Eva Pauw. Met een lange hark haalt ze wat waterplantjes uit een plasje en laat ze zien wat ze bedoelt. "Toen dit nog bollenland was, was de biodiversiteit natuurlijk minimaal. Nu groeit er weer ruppia in dit plasje. Dat is een bijzonder plantje en een goede indicator van zilte natuur."

'Ieder nadeel...'

De klimaatverandering en de bijbehorende zeespiegelstijging baren Pauw uiteraard zorgen. "Tegelijk biedt dit ook wel weer kansen. Door de verzilting van de kuststrook wordt het gebied minder geschikt voor landbouw. Boeren en waterschappen moeten het zilte land continu 'doorspoelen' met zoetwater om bollen en andere gewassen te kunnen telen.

Als de landbouw naar andere, beter geschikte plekken gaat, komt er meer ruimte voor zilte natuur. Dit onderzoek laat zien dat veel bijzondere planten van de Rode Lijst snel terugkomen, wanneer je de omstandigheden maar geschikt maakt."

Natuur is veerkrachtig

Eén van de plantjes die terugkeerde in het voormalig bollenland is de aardbeiklaver. "Daar wordt ik dus echt heel blij van", zegt Pauw. "Het laat zien dat de natuur veerkrachtig is en haar kansen pakt."

Verzilting (bodemverzouting) is het geleidelijk toenemen van het zoutgehalte van bodem en oppervlakte water. Dat kan komen door overstromingen vanuit zee, door zoute kwel (opwelling) waarbij zeewater via de ondergrond het land binnendringt of door onzorgvuldige irrigatiemethoden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie