Binnenland

Rondom het peloton | Gesink aan het Lac

foto: Jeroen Wielaert/ANPfoto: Jeroen Wielaert/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondom het peloton | Gesink aan het Lac

Verslaggever Jeroen Wielaert volgt de Tour op een heel eigen manier. Hij reist het peloton dan weer vooruit en dan weer achterna. Met veel aandacht voor de omgeving en 'onze jongens'.

Er is geen historische veldslag naar genoemd en het is ook niet de locatie van een uitstekend verfilmde roman, hoewel de naam er heel geschikt voor is. La Bataille de Nantua, bloedig front onder de hoge rotsen. Nantua mon Amour, nooit geschreven door Françoise Sagan, niet gespeeld door Catherine Deneuve en Gerard Depardieu. Het is de Tour de France die de plaatsnaam voor het eerst in de historie over de wereld verspreidt, als start van een heel lastige bergrit.

Een bergdorp in een dal is het, meer niet. Twee lange straten voeren naar de Place d’Armes: de Rue dr. Mercier en de Rue de l’Hôtel de Ville. Er staan hoge, oude huizen aan weerskanten. Ze maken er de sauce Nantua, op basis van rivierkreeftenboter. Het spul ziet er een beetje gelig uit.

De Tour is op de grootste attractie van Nantua af gekomen: het Lac, een prachtig helderblauw meer, niet ver van de hoge, ruige rotswanden. De start is aan de Avenue du Lac, na het verzamelen op de Esplanade du Lac. Het Village Départ staat er tussen hoge platanen, vlak bij de oever.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De oude Galliërs waren al belust op dat water en vestigden er een eerste, simpele nederzetting. Het groeide uit tot een dorpje van arme vissers. Er verrees een eenvoudige abdij van hout. Over de oorsprong van de naam bestaan verschillende versies. De ene gaat terug naar de tijd van Caesar. Hij zou gesproken hebben van Nantuates. Volgens de andere is het een samentrekking van de Keltische term voor een waterloop, Nant en het woord doye dat bron betekent.

Vermoedelijk is deze naamgeving niet het hoofdonderwerp van gesprek voor de start. Des te meer zal het gaan over de Col de la Biche (Croix de Famban), de Grand Colombier en de Mont du Chat. De laatste moet een kras kreng zijn. Ik las het op Facebook van ervaringsdeskundigen.

Robert Gesink zal niet opnieuw als smaakmaker optreden met zijn sauce Hollandaise, toegejubeld door Nederlandse fans met het rood-wit-blauw. Hij staat onverminderd sterk geklasseerd in het klassement voor het bewust op achterstand rijden, opgezet voor afgezwaaide Tour-favorieten die focussen op een dagzege. Er zou eigenlijk een blauwe trui voor moeten worden uitgereikt. Ik heb het Robert zelf horen zeggen: in Nantua begint zijn snipperdag.

Ster advertentie
Ster advertentie