Binnenland
VPRO

Liquidatie Mocro-maffia: Nederland vraagt Italië om advies

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Liquidatie Mocro-maffia: Nederland vraagt Italië om advies

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft na de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., bij Justitie in Italië om advies gevraagd over de omgang met liquidaties van familieleden van kroongetuigen, onthult Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

Ondermeer is de Italiaanse onderzoeksrechter Nicola Gratteri geconsulteerd. Hij is één van de bekendste maffiabestrijders in Italië en auteur van vele boeken over misdaadbestrijding. Gratteri zegt in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland op NPO Radio1 dat hij Nederland heeft geadviseerd om geen tijd te verliezen en speciale wetten aan te nemen om de georganiseerde misdaad binnen de perken te houden.

Gevoeligheid

Woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket van het OM bevestigt tegenover Bureau Buitenland dat er contact is geweest met Gratteri. En niet alleen met hem maar met meerdere Italiaanse justitiële autoriteiten. Het OM wilde “meer inzicht krijgen in hoe politie en justitie in Italië met dergelijke liquidaties omgaan”. Maar het OM wil vanwege de gevoelige aard van dit dossier verder geen inhoudelijke mededelingen doen.

Italië heeft ruime ervaring met moord en intimidatie door maffiaorganisaties. Rechter Gratteri heeft Nederland geadviseerd om met spoed speciale antimaffia-wetgeving in te voeren naar Italiaans voorbeeld. Hierbij is lidmaatschap van een maffiaorganisatie al strafbaar en ook samenwerking met bewezen maffia-criminelen, ook al heb je zelf verder niets strafbaars gedaan.

Beveiliging familie

"Als je met een kroongetuige in zee gaat, moet je vanaf het allereerste moment rekening houden met de beveiliging van de familie", reageert rechtsgeleerde Cyrille Fijnaut in Bureau Buitenland. Tegelijk tekent hij aan: "We moeten niet te snel het beeld van de georganiseerde misdaad in Nederland vereenzelvigen met de Italiaanse maffia. We zien wel praktijken die eraan doen denken, maar dan met name in Duitsland waar de expansie van de Italiaanse maffia zich doet gelden."

Ster advertentie
Ster advertentie