Binnenland
BNNVARA

Weidevogelvriendelijk zuivel is herkenbaar aan dit label

foto: Vroege Vogels/Leen Kuiperfoto: Vroege Vogels/Leen Kuiper
  1. Nieuwschevron right
  2. Weidevogelvriendelijk zuivel is herkenbaar aan dit label

Ze luisteren naar namen als 'Boeren van Amstel', 'Weerribben Zuivel' of 'De Fryske' en hebben één ding gemeen: het zijn allemaal lokale zuivelmerken die vriendelijk zeggen te zijn voor weidevogels. Hoe kan je als consument door de melkpakken de grutto nog zien? Dat zocht Vroege Vogels uit.

De teloorgang van de weidevogels in ons land is voor een belangrijk deel te wijten aan de intensieve manier van beheren van de graslanden. In plaats van de kruiden- en insectenrijke graslanden van enkele decennia terug, worden melk en kaas nu geproduceerd op eindeloze tapijten van Engels raaigras. In de meeste jaren wordt dat wel vijf keer per jaar gemaaid. Zie daar als grutto of tureluur nog maar eens eieren uit te broeden of jongen groot te krijgen.

Grote vlucht

Een groeiende groep boeren en agrarische natuurverenigingen neemt inmiddels, met financiële steun van de overheid, maatregelen om weidevogels te beschermen. Er zijn ook boeren die nog een stapje verder gaan. Die nemen extra maatregelen voor de natuur en zetten de melk en andere zuivel die hun koeien produceren af onder kleine, eigen labels.

Nadat de eerste 'weidevogelvriendelijke zuivel' een jaar of tien terug op de markt kwam, begint die vorm van melk- en kaasproductie nu een grotere vlucht te nemen. Met één van de grootste cateraars van het land en ook een eigen zuivellijn van een grote supermarkt, heeft de weidevogelzuivel invloedrijke pleitbezorgers gekregen.

foto: Kevin van den Hoven

Tureluur

Nóg een logo

Om door de bomen het bos en door de melkpakken de grutto te blijven zien, heeft Vogelbescherming Nederland een eigen keurmerk in het leven geroepen. Wanneer op een pak melk, yoghurt of kaas het gruttootje van Vogelbescherming staat, weet een consument dat de betreffende boer tenminste 20% van zijn land voor weidevogels heeft ingericht. Daarnaast gelden nog diverse andere criteria.

"Maar eigenlijk zitten we natuurlijk helemaal niet te wachten op nóg een logo", zegt weidevogeldeskundige Piet Spoorenberg van Vogelbescherming. "Daarom zijn we bezig om de eisen voor weidevogelzuivel ook opgenomen te krijgen in bestaande keurmerken. Het keurmerk 'Beter Leven' van de Dierenbescherming houdt inmiddels al rekening met de biodiversiteit op het boerenland en ook Demeter zal in de nabije toekomst eisen voor weidevogelbeleid opnemen in hun keurmerk voor biodynamische zuivel."

Het grootste keurmerk, 'Biologisch', dat in Nederland door SKAL wordt uitgegeven, is gebaseerd op Europese regels. Het lijkt lastig om die op heel korte termijn 'om' te krijgen voor het opnemen van eisen voor weidevogelbeheer.

Zuivelwijzer

In de tussentijd kunnen consumenten die op zoek zijn naar weidevogelvriendelijk zuivel gebruikmaken van de Zuivelwijzer van Vogelbescherming. Spoorenberg is niet bang dat consumenten alleen maar 'met hun portemonnee kiezen', en per definitie voor de goedkoopste producten gaan.

"Er is een duidelijke trend dat consumenten steeds vaker bewust kiezen voor lokale producten of andere producten 'met een verhaal'. En laten we wel wezen, als consumenten écht alleen maar met de portemonnee zouden kiezen, zou er ook geen duur water uit plastic flesjes worden verkocht, terwijl er net zo goed water uit de kraan komt. In plaats daarvan kunnen mensen dat extra geld beter uitgeven aan verantwoorde zuivel", vindt Spoorenberg.

Wat maakt melk weidevogelvriendelijk?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie