Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke dag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor vandaag

Bud Wichers
Oorlogsverslaggever Bud Wichers raakte vrijdagavond gewond bij een beschieting door een scherpschutter in de Iraakse stad Kirkuk. De journalist liep een schampschot op. Zijn arm moest in het gips, hij had gekneusde polsen en er zat een scheurtje in zijn neus. Nu is hij terug in Nederland en vanmiddag vertelt hij vanaf 14.00 uur in Radio EenVandaag wat hem precies is overkomen.

Albert Verlinde
Albert Verlinde stopte dit jaar na 15 jaar met RTL Boulevard maar verdween niet van de televisie. Dagelijks presenteert hij afwisselend met Angela Groothuizen de nieuwe talkshow RTL Live. Daarnaast is hij algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland. In Kunststof vanaf 19.00 uur een uur lang een gesprek met Verlinde.

Juliana
'De figuur van koningin Juliana gaat schuil onder een dikke laag clichés', schreef Jolande Withuis in 2014 in een voorpublicatie van haar biografie over Juliana. Het boek is nu klaar, onder de titel Juliana - vorstin in een mannenwereld. In Nieuws en Co vanaf 17.30 uur een gesprek met Withuis.

Lees ook: Recensie in VPRO-gids over biografie Juliana

En verder...

  • In de tweede bekerronde zijn vandaag zeven wedstrijden. Op NPO Radio 1 een verslag van Sparta - PSV. De wedstrijd begint om 20.45 uur, Andy Houtkamp is de commentator in Langs de Lijn En Omstreken.
  • Vanaf middernacht is het tijd voor Nooit Meer Slapen. Vannacht praat Pieter van der Wielen met Jos Verlooy, de mannelijke helft van het schrijversduo Elvis Peeters.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids voor vandaag.

Gisteren gemist

De vraag komt regelmatig terug: waarom zitten er zo weinig vrouwen op belangrijke plaatsen in de politiek? In De Nieuws BV gisteren een gesprek met twee vrouwen die wel belangrijke politieke functies hebben: Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Esther de Lange, vice-fractievoorzitter van de Europese Volkspartij in het Europees Parlement.

Een andere terugkerende discussie dan: Zwarte Piet. RTL doet de gitzwarte variant in de ban, vanaf dit jaar zijn alleen nog roetveeg-pieten te zijn. Politici buitelden over elkaar heen om hun mening te geven. Terwijl vice-premier Asscher RTL prees zette VVD-leider Zijlstra juist een filmpje online waarin hij zich er over beklaagde dat RTL het kinderfeest zo 'afschaft'.

Commentator Elma Drayer vertelde in Dit is de Dag dat ze vindt dat beide politici de plank misslaan. In dit fragment hoor je waarom:

Ster advertentie
Ster advertentie