Binnenland
BNNVARA

Rapport: spieringvisserij moet voorlopig verboden worden

foto: Fotograaf: carpiefoto: Fotograaf: carpie
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapport: spieringvisserij moet voorlopig verboden worden

Het is weliswaar nog lang geen voorjaar, maar toch wordt er nu al onderzocht er in het IJsselmeer dan op spiering mag worden gevist. Is er genoeg vis om de gewenste vogelstand te steunen? Kenners zien het somber in.

Ieder voorjaar wordt er gekeken of er in het IJsselmeer op spiering mag worden gevist. Hiervoor worden twee wetten in acht genomen: de visserijwet en de natuurbeschermingswet. De visserijwet kijkt zuiver en alleen naar de visstand, de natuurbeschermingswet kijkt ook naar de vogels die afhankelijk zijn van de spiering, oftewel is er genoeg vis om de gewenste vogelstand te steunen.

Visdief schreeuwt om spiering

Spiering in het IJsselmeer

De spiering wordt ook wel het 'komkommervisje' genoemd. Deze naam dankt hij aan zijn geur: de vis ruikt sterk naar komkommer. Beroepsvissers vissen naast aal, baars en snoekbaars gericht op spiering in het IJsselmeer. De spiering wordt vooral geƫxporteerd naar Frankrijk en Spanje, waar de vis veel gegeten wordt.

Quote

Het is ook ergens absurd dat voor de Spaanse frituur hier die vis wordt weggehaald.

Menno Bentveld

Rapportage

De stand van de spiering in het IJsselmeer gaat sinds de jaren negentig sterk achteruit. De laatste tijd mag er daarom vaker niet dan wel worden gevist op spiering. Maar om helderheid te scheppen heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit aan Wageningen Marine Research gevraagd de zaken op een rij te zetten. In hun rapport komen de onderzoekers met een helder advies: de spieringvisserij zou gewoon gesloten moeten worden, totdat onomstotelijk duidelijk kan worden gemaakt dat de vogels rond het IJsselmeer geen nadeel ondervinden van de visserij.

Visdief

Een van de vogelsoorten die sterk afhankelijk is van de spieringstand is de visdief. Op de kunstmatige archipel De Kreupoel, bij Andijk, broeden vele honderden visdieven. Ook op de net aangelegde Markerwadden in het Markermeer broedden in het eerste jaar al bijna tweeduizend visdieven. Volgens onderzoeker Jan van der Winden is het niet zo interessant om naar het aantal broedende vogels te kijken. Het gaat er vooral om hoeveel jongen ze groot weten te krijgen. En dat blijkt nogal tegen te vallen. Zeker in jaren dat er op spiering wordt gevist krijgen de visdieven bij lange na niet genoeg jongen groot om de populatie in stand te houden.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie