Binnenland
BNNVARA

Dolf Jansen: 'Ik pleit voor voortgaand verzet tegen landbouwlobby'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dolf Jansen: 'Ik pleit voor voortgaand verzet tegen landbouwlobby'

"Porktober zou strafbaar moeten zijn", zegt Dolf Jansen in Vroege Vogels. "Ik vrees nu al voor Varkuari en Biggustus." Daarom pleit Jansen voor NO-vember: "een verzet tegen de landbouwlobby en alles daaromheen."

Dolf Jansen - Kippenleugens en intimidatie

Het was een goede week voor de landbouwlobby en iedereen die volhoudt dat we zonder enig probleem op de ingeslagen agrarische weg kunnen doorgaan. Of eigenlijk moet ik zeggen een goeie maand, want als het vandaag inderdaad 1 november is, was het gisteren de laatste dag van porktober, een woordspeling die niet alleen strafbaar zou moeten zijn, maar ook de maand waarin de varkenssector wil laten zien hoe goed ze met hun beesten omgaan – als je de sector gelooft – dan wel een propaganda-offensief om de consumptie van karbonades en spareribs te bevorderen.

Het feit dat pork niet de naam van big of varken is, maar het in plastic gesealde product dat van het geslachte beest is gemaakt, geeft wellicht enigszins aan dat de boeren - ook als ze echt goed voor hun beesten zorgen - uiteindelijk toch bezig zijn met productie van vlees, en niet met iets anders. Maar goed, dat is het verdienmodel.

Porktober is natuurlijk een vreselijk naam. Ik vrees nu al voor Varkuari en Biggustus.

Advertentie pluimveesector

Ondertussen plaatste de pluimveesector een paginagrote advertentie in onder meer de Telegraaf, de krant van knorrend Nederland, om te vertellen hoe goed zij het doen. Het dikst gedrukte woord in de advertentie was FEITEN. Nou, die kom je niet vaak meer tegen, dus daar ben ik gek op.

De kip is het minst belastend voor het milieu, in vergelijking met andere beesten die soms een eigen maand hebben, en soms zijn opgefokt tot zuivelmachines die wel kalfjes mogen baren maar die elke keer weer binnen een paar dagen kwijtraken. En de kip legt minder beslag op landbouwgrond en waterreserves, én heeft de laagste CO2-footprint per kilo product. Waar moet je beginnen, als eerzame columnist?

Er zitten natuurlijk zo ongelooflijk veel kippen bij en op elkaar dat je pér kip maar weinig grond gebruikt, natuurlijk, maar of dat een plusje is vraagteken. En je uitstoot of waterverbruik vergelijken met andere walmende en zuipende agrarische varianten klopt op papier, maar blijft een matig argument.

Fokken, slachten, door

Waar nog bijkomt dat de cijfers, die helaas niet meer in de advertentie pasten, zo verbijsterend en beangstigend zijn, dat alles wat je per kip rekent pas iets gaat betekenen als je dat ook in ogenschouw neemt: er zijn op dit moment, of op elk ander moment ruim 144 miljoen kippen in ons land, totaal van het aantal leghennen, eendagshaantjes, leghen-ouderdieren, vleeskuikens en vleeskuikens-ouderdieren. Maar, omdat er een constante cirkel is van fokken, slachten en doorrrr, is het totaal aantal op jaarbasis 454.065.300.

En u begreep al, uit terminologie en precies aantal, dit komt van het CBS. We draaien er per jaar ruim 454 miljoen kippen en kuikens doorheen, het is maar goed dat een deel van de advertentie werd ingeruimd voor recepten. Naast de steeds weer herhaalde bewering dat de regels streng zijn en de controle ook. Waarbij opgemerkt dat de consument in de keuken de hygiëneregels natuurlijk ook in acht moet nemen. Als ik dat cynisch vertaal betekent het: vergeet niet de poepresten van je kipfilet af te spoelen voordat je hem lang en hard doorbakt.

Agrolobby

Oh ja, de advertentie en campagne worden mede betaald door de Europese Unie. Waar aan de ene kant wordt gesproken van de New Green Deal en serieus klimaatbeleid, en aan de andere kant de agrolobby vorige week weer gewoon gezorgd heeft het business as usual blijft. Alleen de vegaburger en kipstuckjes mogen blijven bestaan. In de advertentie was trouwens ook geen plek over voor FEITEN aangaande klimaatcrisis, luchtkwaliteit, stankoverlast, stalbranden en zoönoses waartegen echt niet op te lockdownen is.

En ondertussen ondertussen gingen wat stoere boeren van het Farmers Defence Force in het donker langs bij het huis van Rob Jetten om een vleespakket te bezorgen. Bij de fractievoorzitter dus van D66, die ziek thuis zit en vegetariër is, en grote veranderingen in de agrarische sector als noodzakelijk ziet. Je zou het ludiek kunnen noemen, je zou het intimiderend kunnen noemen.

Maar goed, sinds FDF in Brabant gedaan heeft gekregen dat de provinciale politiek zich aan hen aanpaste, en sinds populisten in de Tweede Kamer aan hun kant zijn gaan staan, voelen ze vermoedelijk dat druk op de ketel best werkt.

Verzet tegen landbouwlobby

Waarmee het extra pijnlijk wordt dat de meest agrarische partij van ons land, het CDA, Inge van Dijk op drie van de voorlopige kandidatenlijst heeft gezet, zij is de vrouw die zowel die coalitie in Brabant heeft rondgebreid als de vrouw die erin slaagt aldaar samen te werken met Forum, een partij die klimaatcrisis ontkent en bijna elke andere partij ervan beschuldigt onderdeel te zijn ven het kartel dat Nederland en haar cultuur aan het vernietigen is.

Het was een goede week voor landbouwlobby en alles daaromheen. Ik pleit voor voortgaand verzet daartegen. Vooralsnog onder het motto NO-vember.

Fijne zondag.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie