Binnenland
BNNVARA

IJmuiden: walhalla voor vogelspotters tijdens najaarstrek

foto: Jelle van der Helmfoto: Jelle van der Helm
  1. Nieuwschevron right
  2. IJmuiden: walhalla voor vogelspotters tijdens najaarstrek

Met de najaarstrek in volle gang, trekken vogelaars naar IJmuiden. Dat is namelijk de plek om de trekkende vogels te spotten. En, daar is Vroege Vogels natuurlijk bij.

Vogels op de pier van IJmuiden

Met een breed strand en twee pieren die 1,5 kilometer de Noordzee in steken, biedt dit stukje duinlandschap vele vogels een rustplek tijdens hun tocht naar verder oorden. Van de haven en de grote industrieën trekken zij zich niks aan. Er zijn zelfs meer dan 300 soorten in de loop der jaren waargenomen.

Goudhaantje

Dat was reden genoeg voor Jelle van der Helm, fervent vogelfotograaf, om samen met vogelaars Dick Groenendijk en Roy Slaterus een boek over te maken: De vogels van de pier. Van der Helm struinde alles af om van elke waargenomen vogel een foto te bemachtigen of zelf te maken. Zo had hij zelf het geluk dat een uitgeput goudhaantje na een flinke vliegtocht voor zijn voeten in slaap viel. Het werd een prachtige foto.

Bron: Jelle van der Helm

Bijzondere passanten

Voor Dick Groenendijk is het gebied rond de pier in IJmuiden de plek om in september en oktober trekvogels te tellen. Vanaf zijn stoeltje houdt hij de omgeving nauwlettend in de gaten. Met name de grote hoeveelheden steltlopers kunnen hem bekoren.

Maar ook bijzondere passanten zoals de grote bonte specht, de watersnip, kuifaalscholver en de velduil. "Ik vind altijd dat je even onderdeel mag zijn van hun leefwereld, dat is altijd het leuke, dat ze je het een soort gunnen, zeg maar."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie