Binnenland
WNL

Minister Van Gennip: op dit moment werken er 3000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Van Gennip: op dit moment werken er 3000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Er zijn op dit moment om en nabij 3000 Oekraïners aan het werk in Nederland. Dat zegt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip. “Je ziet dat de cijfers van hoeveel mensen er nu werken hard stijgen”, zegt ze in Sven Op 1. “Vorige week hadden we nog duizend meldingen.”

Video niet beschikbaar

Gevluchte Oekraïners mogen sinds 1 april 2022 in loondienst werken in Nederland. Van Gennip wil daarbij benadrukken tegenover werkgevers dat zij Oekraïners de ruimte moeten geven om “even op adem te komen”. “En tegelijkertijd: werken kan ook een heel goed medicijn zijn, dus ik begrijp ook heel goed dat de jonge vrouwen – over het algemeen – aan het werk willen.”

Werkgevers moeten bij de UWV melden wanneer er Oekraïners bij hen aan de slag gaan. Dit niet alleen om ervoor te zorgen dat de overheid zicht kan houden op de situatie, maar ook om te zorgen dat de Oekraïners, vooral vrouwen, een net loon krijgen, goede arbeidsomstandigheden hebben en wit werken, zegt Van Gennip. “Dat vinden we heel belangrijk.”

Leefgeld

Als Oekraïners de opvang verlaten en huisvesting vinden maar nog geen werk hebben, krijgen ze leefgeld. Dat bedrag is vergelijkbaar met het bedrag dat ‘normale’ statushouders krijgen, zegt Van Gennip. “En daarnaast krijgen ze een bijdrage”, zegt Van Gennip. “Als ze in de gemeentelijke opvang zitten is die anders als wanneer ze in de privé-opvang zitten. Dan is ‘ie wat hoger, om ervoor te zorgen dat ze kunnen bijdragen aan het gastgezin voor bijvoorbeeld de energierekening.”

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (CDA) (25 april 2022) - Sven op 1

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie