Binnenland
KRO-NCRV

'Mensen raken depressief van Belastingdienst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mensen raken depressief van Belastingdienst'

De boeken van de belastingdienst moeten opnieuw grondig onder de loep worden genomen door de accountants van het Rijk. Dat heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vrijdag geëist in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Er is grote aanleiding om ons zorgen te maken."

Aanleiding voor de oproep van Omtzigt is een nieuwe blunder van de belastingdienst. De fiscus verzuimde een ICT-project van 84 miljoen euro op te nemen in de boeken. Daardoor blijkt de jaarrekening van het Rijk achteraf niet te kloppen. "Ik wil een nieuw accountantsonderzoek naar de Belastingdienst. Heeft de fiscus de jaarrekening getrouw opgemaakt? Is de controle op orde?" Het Kamerlid van coalitiepartij CDA wil binnen een paar weken opheldering.

Quote

Elk probleem bij de fiscus raakt mensen. Ik heb mensen depressief zien worden

Pieter Omtzigt

Controlerende taak

"Als u bij de Belastingdienst uw boekhouding niet goed inlevert, dan kunt u daar boetes voor krijgen", zegt Omtzigt. "En nu lijkt het jaarrapport van de belastingdienst zelf voor het tweede jaar op rij niet te kloppen." Volgens Omtzigt belemmert het de Kamer in zijn controlerende taak. Hij wil ook dat er een speciale klokkenluidersregeling bij de Belastingdienst in het leven wordt geroepen voor "medewerkers die dingen zien die niet in de haak zijn".

"Elk probleem bij de fiscus raakt mensen. Ik heb mensen depressief zien worden", aldus Pieter Omtzigt. Het ministerie van Financiën tikt andere ministeries en instanties op de vingers als dingen niet kloppen, "juist daar moeten de zaken op orde zijn".

Blunders

De blunders stapelen zich inmiddels op bij de fiscus. Na de zoveelste melding dat de kinderopvangtoeslag van groep ouders onterecht is afgepakt, werd afgelopen maand al een speciale commissie ingesteld die de belastingdienst gaat doorlichten. "Ik zie grote waarschuwingssignalen richting staatssecretaris Menno Snel (D66)", meent Omtzigt.

CDA eist nieuw accountantsonderzoek bij Belastingdienst

Ster advertentie
Ster advertentie