Binnenland
EO

Tweede Kamerlid CDA: asielinstroom moet met 80% naar beneden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamerlid CDA: asielinstroom moet met 80% naar beneden

"We gaan dit niet volhouden", zegt CDA-Tweede Kamerlid René Peters over de asielinstroom in Dit is de Dag. Daarom moet wat hem betreft het aantal asielzoekers dat in Nederland binnenkomt met 80 procent naar beneden. Peters pleit in plaats daarvan voor opvang in de regio. In dezelfde uitzending noemt PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten dit ‘volstrekt onrealistisch’.

Het CDA-Kamerlid pleit voor ander beleid. "Mijn punt is dus zo: je zult die opvang netjes moeten regelen, maar je moet zorgen dat de instroom fors naar beneden gaat, zodat we ook in de toekomst dit gewoon aan kunnen."

Europese afspraken

Naast het creëren van meer opvang in de regio van conflictgebieden, maakt Peters niet duidelijk hoe hij de instroom zo drastisch wil inperken. Op de vraag of hij dan wil tornen aan het VN-vluchtelingenverdrag gaat hij niet in. "Ik zou eerst willen vragen: accepteren wij dat we hier geen oneindige instroom van vluchtelingen kunnen hebben?"

Peters vindt dat de Europese afspraken allereerst beter nageleefd moeten worden. "Dat gebeurt nu dus niet. En alles wat daarna nodig is om te zorgen dat de instroom fors naar beneden gaat, zullen we moeten onderzoeken."

Opvang in de regio

De instroom omlaag ‘staat helemaal niet op het menu’, zegt PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten in reactie op de uitspraken van Peters. "We hebben gewoon te maken met wie er aankloppen aan de grens. We hebben dat met elkaar te doen. Dat kunnen wij ook, maar dat moet wel op een menswaardige manier. Dan zal uiteindelijk blijken dat een groot deel van die mensen ook recht heeft op de asielstatus, dus dat is nu eenmaal wat hoort bij onze waardengemeenschap."

De PvdA-er wijst er ook op dat Nederland niet alleen gebonden is aan het VN-vluchtelingenverdrag maar ook aan Europese verdragen over de opvang van vluchtelingen. Daarnaast is meer opvang in de regio volgens hem ingewikkeld omdat een land als Libanon al voor 20 procent bestaat uit vluchtelingen en Turkije er al vier miljoen opvangt.

Asielverzoeken

Eerder deze week bleek uit een publicatie van het NRC dat het ministerie van Justitie rekening houdt met 50.000 asielverzoeken volgend jaar. Dit jaar zijn er tot nu toe 24.000 asielverzoeken gedaan. De Oekraïense vluchtelingen vallen buiten deze aantallen.

Er zijn al maanden grote problemen met het regelen van voldoende opvangplekken voor asielzoekers in Nederland. Het aantal asielverzoeken is hoger dan de afgelopen jaren, maar volgens PvdA’ er Reuten zijn er in 2020 en 2021 toen er in de coronacrisis minder asielzoekers kwamen ‘opzettelijk’ azc’s gesloten en is het tekort aan plekken nu voornamelijk daaraan te wijten.

Ster advertentie
Ster advertentie