Binnenland
AVROTROS

Verhuizing marinekazerne naar Zeeland lijkt niet door te gaan, gedeputeerde verrast

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhuizing marinekazerne naar Zeeland lijkt niet door te gaan, gedeputeerde verrast

De Zeeuwse gedeputeerde Dick van der Velde (VVD) is verrast door het nieuws dat de verhuizing van de marinekazerne naar Vlissingen hoogstwaarschijnlijk niet doorgaat. Dat zegt hij in Radio EenVandaag. "Ik vind deze procedure niet prettig."

Video niet beschikbaar

Van der Velde doelt daarmee op het feit dat hij via de media moet vernemen dat de verhuizing hoogstwaarschijnlijk niet doorgaat, terwijl hij van het kabinet nog niets gehoord heeft. Juist gisteren stuurden de provincie en de gemeente Vlissingen een brandbrief naar het kabinet, na nieuwe geruchten over het niet doorgaan van de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen.

Weerstand tegen verhuizing

Het kabinet lijkt de jarenlange weerstand van de mariniers tegen de verhuizing van Doorn naar Vlissingen serieus te nemen. Haagse bronnen bevestigen dat er in de coalitie nu gesproken wordt over compensatie voor Zeeland. De bedoeling is dat het kabinet over ruim een week een besluit neemt.

In 2012 werd besloten om de marinierskazerne te verplaatsen van Doorn naar Vlissingen. Hiermee werd Zeeland gecompenseerd voor het verlies van zo'n 1600 banen als gevolg van het vertrek van verschillende overheidsdiensten. Onder de mariniers is veel weerstand tegen de verhuizing. Veel militairen verlaten het Korps Mariniers voortijdig. Volgens de vakbonden heeft dat te maken met de verhuizing.

Onderhandeling over compensatie

De weerstand van de mariniers tegen de verhuizing heeft politiek Den Haag aan het twijfelen gebracht. Maar de politici weten ook dat de provincie Zeeland al veel voorbereidingen voor de komst van de kazerne heeft gedaan, zoals onteigening van land en verplaatsing van een camping. Volgens de provincie levert de komst van de mariniers naar Vlissingen ongeveer 2000 arbeidsplaatsen op en 28 miljoen euro per jaar aan economische effecten.

Zeeland zal dus gecompenseerd moeten worden als de verhuizing niet doorgaat. Volgens Haagse bronnen wordt daar in de coalitie nu over onderhandeld.

'Ik heb nog niks gehoord'

Gedeputeerde Van der Velde: "Ik heb het nieuws gehoord van de media, maar ik heb nog niks gehoord van de staatssecretaris. Ik vind deze procedure, berichtgeving via de media, niet prettig. Ik hoop dan ook dat er snel duidelijkheid komt van de staatssecretaris. Dat is ook de reden dat ik na geruchten die brief heb geschreven."

Van der Velde vertelt dat er contracten zijn met Den Haag. "We hebben wegen en rotondes aangelegd, bedrijven uitgeplaatst; bij ons is alles klaar voor de komst van de marinierskazerne. Zo lang ik niks anders hoor, ga ik er vanuit dat de kazerne er komt."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie