Binnenland
AVROTROS

Het voedsel van de toekomst: zoete citroen en vissticks zonder vis

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Het voedsel van de toekomst: zoete citroen en vissticks zonder vis

Een citroen met een zoete smaak, boerenkool dat wat minder bitter is en vissticks zonder vis: met de laatste technieken, zoals kunstmatige intelligentie, is er heel veel mogelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe ons eten er in de nabije toekomst uit gaat zien (en gaat smaken!) werd de afgelopen dagen besproken bij de Future Food Tech-conferentie in San Francisco. Wouter van Noort, journalist bij NRC, was erbij: "Er was heel veel optimisme, maar toch viel er nog weinig te proeven van de beloofde baanbrekende vernieuwingen. Ik at daar nog gewoon runderribbetjes bij de lunch."

Genetisch aanpassen en eiwitten vervangen

Volgens Van Noort zijn er twee richtingen in de laatste voedseltechnologie. "Het genetische aanpassen van eten en het vervangen van dierlijke eiwitten voor plantaardige. Dus dat we vlees gaan vervangen. En dat we bijvoorbeeld plantaardige melk krijgen, die smaakt en ruikt als melk en ook nog eens kan schuimen als je die opklopt."

Volgens Van Noort gaat het echter nog wel even duren voordat dit soort producten in de supermarkt liggen. De werkelijkheid van de voedseltechnologie is heel weerbarstig. "De vleesindustrie heeft een sterke lobby en daarnaast moeten instanties zoals de Voedsel en Warenautoriteit ook nog hun fiat geven."

Wereld van morgen: Wouter van Noort over zoete citroenen

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie