Binnenland

Minder grazers maakt de Oostvaardersplassen aantrekkelijker?

foto: Fotograaf: vrvogel1942, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf: vrvogel1942, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder grazers maakt de Oostvaardersplassen aantrekkelijker?

De SGP en de VVD in Flevoland willen het aantal herten, paarden en koeien in de Oostvaardersplassen flink beperken. Daarmee moeten er meer toeristen naar Flevoland worden gelokt. Dat schrijven ze deze week in een plan dat zij in stemming willen brengen in de Provinciale Staten van Flevoland.

Sinds eind vorig jaar valt het beheer van de Oostvaardersplassen niet meer onder politieke verantwoordelijkheid van het Rijk, maar van de Provincie. En die Provincie wil het dus helemaal anders doen. De Oostvaardersplassen zijn nu een dorre, overbegraasde vlakte, waar iedere winter veel dierenleed wordt veroorzaakt, vinden de SGP en de VVD. De partijen denken dat de Oostvaardersplassen veel aantrekkelijker worden voor het publiek wanneer er minder grote grazers lopen. Hoe het huidige aantal van ruim vierduizend grazers beperkt moet worden, daar laten de initiatiefnemers van dit nieuwe plan zich niet over uit.

Grote grazers vs ganzen

Volgens de Groningse hoogleraar ecologie Han Olff, die lid is van de adviescommissie Beheer Oostvaardersplassen, is het geen goed idee om nu in te grijpen in het bestand grote grazers. Ze zijn volgens Olff een essentieel onderdeel van het huidige beheersplan, dat bovendien voldoet aan de eisen die Europa stelt aan een 'Natura 2000 gebied'. Bovendien, zo stelt Olff in de uitzending van Vroege Vogels, is het 'kale' van de OVP voor een belangrijk deel te wijten aan de ganzen die daar overwinteren en ook broeden. Hij wijst erop dat de aantallen herten, paarden en koeien nu al structureel dalen, doordat de dieren bij het verminderde voedselaanbod ook minder vruchtbaar worden.

Beluister hier de reportage:

Minder toeristen, meer grazers naar OVP

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie