Binnenland
NOSNTR

'Diep in hun hart weten ook leerlingen dat een mobieltjesverbod beter is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Diep in hun hart weten ook leerlingen dat een mobieltjesverbod beter is'

Na de kerstvakantie is het zover: telefoons mogen de klas niet meer in. Het mobieltjesverbod gaat officieel op 1 januari in, maar sommige scholen zijn er al mee begonnen. Verslaggever Marc-Robin Visscher ging voor Nieuws en Co kijken hoe dat in zijn werk gaat op het Sint-Janslyceum in Den Bosch.

"Het is echt heel irritant. Je moet je telefoon in je kluisje doen. Je mag er gewoon helemaal niet op", zegt een leerling tegen de verslaggever.

"De regel is in de kluis, maar persoonlijk denk ik niet dat dat nog veel gebeurt", geeft een andere leerling toe. "Het is soms onhandig, maar niet heel veel anders. Vorig jaar praatte ik ook al veel met mijn vrienden."

'Met telefoon ook gezellig'

Een derde leerling vindt het schoolklimaat wel "een beetje gezelliger. Maar met telefoons kun je het ook gezellig hebben", stelt hij. "Als je je verveelt, dan neig je toch naar je telefoon. Als dat niet mag, dan is dat wel een beetje kut."

"Je kunt natuurlijk van kinderen niet verwachten dat zij weten hoe dat moet. Dat is iets wat wij als school hebben te leren", aldus rector Jean Wiertz. "Het is echt een verslaving, die telefoontjes, en daar moeten leerlingen van af."

'Kinderen hebben nu contact met elkaar'

"Hier op school ervaren ze nu dat het ook kan zonder telefoon. Leerlingen en docenten zeggen ook gewoon dat het veel gezelliger is geworden. Kinderen hebben nu contact met elkaar", vertelt Wiertz.

"Ik zou iedereen echt aanraden om het beleid in te voeren. Het geeft een veel prettiger schoolklimaat. Diep in hun hart weten ook de leerlingen dat het veel beter is."

Nieuws en Co 14 december 2023

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie