Binnenland
EO

'Hogere vleesprijzen zijn nodig om milieu te redden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hogere vleesprijzen zijn nodig om milieu te redden'

Een groep Nederlandse prominenten onder wie oud-ministers Jacqueline Kramer en Jan Terlouw pleit voor een 'eerlijker' prijs voor vlees met tegelijkertijd een verlaging van de btw op groente, fruit en vleesvervangers. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Jeroom Remmers is initiatiefnemer van het pleidooi. Hij is van True Animal Protein Price Coalition en noemt het noodzakelijk om de vleesprijzen eerlijker te maken. "In de prijzen van vlees zitten nu geen kosten voor het milieu en biodiversiteitsverlies, terwijl die kosten er wel zijn. Ergens gaat iemand dat betalen, en dus moet het in de prijs van vlees komen."

Dé van de Riet is van de Centrale Organisatie voor de Vleessector en hij kan niet zoveel met zogenaamde eerlijke prijzen voor vlees. "Ik vind het wensdenken niet economisch doordacht. De markt is eerlijk, de prijs is het domein van de markt. Daar wordt bepaald wie wat betaalt voor welk product. En de prijs die er nu is voor vlees, is in verhouding tussen wat consumenten en producenten met elkaar dealen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Export

Volgens Van de Riet moeten we vlees beter waarderen. "En als de prijzen omhoog gaan, moeten mensen meer vanuit hun eigen behoefte bereid zijn om meer te betalen voor producten met speciale aandacht.

Uiteindelijk wil Remmers toe naar een vleesproductie die minder belastend is. Maar volgens Van de Riet gaat het verhogen van de prijs van vlees daar niet bij helpen. "Ook al zouden we minder consumeren, dan nog hebben we een markt die we in het buitenland bedienen. Het is een illusie te denken dat wanneer wij in Nederland minder vlees consumeren, we het duurzamer gaan produceren. Want de productie blijft hetzelfde."

Prijs van vlees omhoog om het milieu te redden?

Ster advertentie
Ster advertentie