Binnenland

Gio Lippens en Annemiek van Vleuten blikken terug op het wielerjaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gio Lippens en Annemiek van Vleuten blikken terug op het wielerjaar

Het was één van de meest succesvolle wielerseizoenen in jaren. Nederlandse etappewinnaars en kanshebbers op de eindoverwinning in grote ronden. Winnaars van klassiekers en Olympische medailles. Maar ook veel net-niet ereplaatsen.

NPO Radio 1-wielercommentator Gio Lippens blikt in het Geluid van 2016 terug op dat jaar. “Het is echt het jaar geweest van het oogsten. Renners denken: we hoeven niet te roepen dat we voor een top 10 plek gaan maar misschien wel voor een top 3 of een overwinning ,” zegt Lippens

Luister hier het hele gesprek met Gio Lippens en Annemiek van Vleuten terug:

De val van Vleuten

Het meest indrukwekkende moment voor Lippens was de val van Annemiek van Vleuten tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze was op weg naar goud maar viel in de laatste afdaling. Lippens zat tijdens die wedstrijd op zijn commentaarpositie met co-commentator Marijn de Vries: “Het moment dat Annemiek van Vleuten viel, dachten we allebei, die is dood. Ik heb toen zelfs geroepen, die koers interesseert me helemaal niks meer.”

Van Vleuten is inmiddels hersteld en kijkt vanuit Australië terug op haar val. “Voor mij was het goed om het moment terug te zien om te realiseren hoeveel impact het heeft gehad. Zelf heb ik er niks van meegekregen. Het hoort bij wielrennen, het vallen en weer opstaan. Maar dit was wel een heel vervelend moment.”

Apocalyptisch

In de grote ronden is wat Lippens betreft de overwinning van Tom Dumoulin het hoogtepunt. Dumoulin won in het ski-oord Arcalis in Andorra in een volgens Lippens ‘apocalyptisch’ decor. De onverwachte overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik het hoogtepunt van de klassiekers.

Alle Nederlandse hoogtepunten maakt zijn werk als wielercommentator niet per definitie leuker. Uiteraard probeer ik enthousiasme over te brengen maar het is ook werk, je probeert gewoon te vertalen wat je ziet.’

Ster advertentie
Ster advertentie