Binnenland
EONOS

Hoe een 30-jarige tukker volgens TIME 'next generation leader' werd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een 30-jarige tukker volgens TIME 'next generation leader' werd

Onlangs bracht het invloedrijke tijdschrift TIME haar jaarlijkse lijst uit van tien leiders van de volgende generatie. Tussen de jongste politica van Zuid-Amerika, een popster en een twintiger die protheses maakt voor gehandicapten in ontwikkelingslanden prijkte daar ineens Bas Timmer, een 30-jarige mode-ontwerper uit Enschede. "Ik heb eigenlijk geen idee waarom", vertelde hij in Langs de Lijn En Omstreken in onvervalste Twentse tongval.

Timmer kwam op de lijst terecht door zijn bedrijf Sheltersuit, waarmee hij pakken maakt waarin daklozen warm kunnen blijven als ze buiten moeten slapen. Deze waterdichte jassen, gemaakt van onder andere slaapzakken en tentdoek, worden volledig gemaakt van restmaterialen. In twee ateliers, in Enschede en Kaapstad (Zuid-Afrika), werden er al zo'n 12.500 gemaakt. De sheltersuits worden gratis weggegeven aan daklozen.

Video niet beschikbaar

Schuldgevoel

Het idee werd in gang gezet door schuldgevoel, vertelt Timmer. Toen hij een tijdje in Kopenhagen woonde bedacht hij het idee voor een warm kledingstuk voor daklozen, maar hij deed verder niks mee. Twee jaar later gebeurde er iets in Enschede wat veel indruk maakte op Timmer: "De vader van een vriend van mij werd dakloos en hij overleed op straat aan onderkoeling."

Het gaf Timmer een schuldgevoel: "Ik voelde me schuldig dat ik dat idee had, maar er niets mee had gedaan, en dat dit dan vervolgens gebeurt in mijn stad." Hij besloot zijn idee alsnog uit te voeren en maakte een prototype jas die hij aan een dakloze gaf. Toen die dakloze vroeg of hij hem ook kon delen met twee anderen, besloot Timmer er nog twee te maken. En zo werden het er steeds meer.

Next generation leader

Inmiddels is Sheltersuit de grens over gegaan. In Zuid-Afrika staat een atelier (met oud-daklozen als medewerkers). In dat land gaf Timmer een presentatie op een modeconferentie, waar hij sprak met een journalist van TIME. Die journalist belde hem een maand geleden op met de mededeling dat hij verkozen was als één van de tien next generation leaders. "Ik schrok me best wel dood", lacht hij.

Komend weekend vliegt Timmer naar de Verenigde Staten om donaties te krijgen. Zo'n benoeming in TIME werkt dan wel, zegt hij, maar het blijft lastig. "Elke maand is het vechten om alle salarissen te betalen", vertelt de tukker.

Bas Timmer maakt shelter suits voor daklozen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie