Binnenland
AVROTROS

Moet het voetbal regels van hockey gaan overnemen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet het voetbal regels van hockey gaan overnemen?

Twee Nederlandse amateurclubs stonden gisteravond over de hele wereld in de schijnwerpers: FC Lisse en Quick Bous. Onder leiding van Marco van Basten gingen zij een experiment aan met nieuwe spelregels in het voetbal, tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. De belangrijkste verandering in de regels moet de 'self-pass' worden, een spelelement dat al in 2009 in het hockey werd ingevoerd.

Bij deze self-pass mogen spelers dribbelen wanneer ze een vrije trap nemen. "Het voetbal moet veel meer regels overnemen van het hockey", vindt de oud-bondscoach van de Nederlandse hockeydames, Marc Lammers.

Volgens Lammers zijn de voordelen van de self-pass talrijk. "Doordat spelers meteen door mogen hockeyen bij een vrije trap, gaat het spel veel sneller, overtredingen maken heeft minder zin en spelers zeuren minder tegen de scheidsrechter. Daar hebben ze simpelweg de tijd niet meer voor, omdat de wedstrijd direct doorgaat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gele kaart

Het maakt de sport een stuk aantrekkelijker, volgens de oud-hockeycoach. "Spelers dragen altijd een hartslagmeter. Sinds de invoering van de selfpass zie je dat er veel minder tijd is om te herstellen in een wedstrijd. Het spel ligt namelijk zelden stil en vliegt heen en weer."

Lammers vindt dat het voetbal snel moet volgen: "Ik keek laatst hockey met ADO Den Haag coach Alfons Groenendijk. Die was verbaasd over hoe hoog het tempo ligt bij hockey. Er gebeurt gewoon veel meer."

De self-pass is niet de enige regel die het voetbal moet overnemen van het hockey, vindt hij: "Schaf de gele kaart af en werk met tijdstraffen. Dat is veel eerlijker. Wanneer je benen nu omver worden geschopt, wordt de dader misschien geschorst voor de volgende wedstrijd, maar daar heb jij op dat moment niks aan. Dat is natuurlijk kolder."

"Het voetbal moet regels hockey overnemen"

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie