Naar homepage
Binnenland

Hop nestelt officieel in Nederland
BNNVARA

foto: Vroege Vogels/ Bonteklepperfoto: Vroege Vogels/ Bonteklepper
  1. Nieuwschevron right
  2. Hop nestelt officieel in Nederland

Voor het eerst sinds tijden heeft er weer een hop gebroed in Nederland! In 2012 was er een eenmalig broedgeval in Limburg, maar daarvóór moeten we teruggaan tot halverwege de vorige eeuw. Een zeer welkome gast dus, maar die geur... "Dan weet je meteen waar de bijnaam drekhaan vandaan komt", zegt ecoloog Vincent van der Spek in Vroege Vogels.

"Wat een bende maken zij van hun nest! Prooiresten, poep, alles laten ze liggen. En het rook dus ook bepaald niet naar gevulde koeken zal ik maar zeggen", lacht Vincent van der Spek, van Waternet. De vogels hebben dit jaar een grote boom in de Amsterdamse Waterleidingduinen gevonden waar ze in een oude holte hun nest hebben gemaakt.

Stank van hop

Nadat vijf jongen succesvol waren uitgevlogen, is ecoloog Vincent van der Spek van Waternet met een endoscoop (een camera op een flexibel steeltje) in het nest gaan kijken. De stank van hoppen kan overigens ook nog een andere oorsprong hebben, weet Van der Spek.

Hallo hallo, wie stinkt daar zo?

In een nieuwe zomerserie van Vroege Vogels worden de grootste stinkerds uit de Nederlandse natuur besproken. Wat is het nut van stank, en waar komen die vieze luchten vandaan?

"De vogels hebben een speciale klier waar een stinkend goedje uitkomt. Daar smeren ze zich tijdens het broeden mee in om minder aantrekkelijk te worden voor rovers. Ik heb ooit een omschrijving gezien van die geur als 'een combinatie van poep en de dood'. Maar ik kan dat niet bevestigen. Het verlaten nest had gewoon de penetrante geur van ammoniak!"

Klimaatverandering

Volgens Van der Spek hebben de hoppen geprofiteerd van de vele meikevers die hij zelf dit jaar ook zag in de duinen: voedsel zat. "De hop is een geweldige nieuwkomer waar zelfs de meest geharnaste vogelaar blij van wordt. Al heeft dit soort nieuws natuurlijk altijd wel een donker randje. Waarschijnlijk begint hij zich in onze streken thuis te voelen vanwege het veranderende klimaat."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie