Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Zonnebank schadelijker dan buiten zonnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Zonnebank schadelijker dan buiten zonnen'

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, deed een bijzondere onthulling bij Jinek: hij gaat met enige regelmaat onder de zonnebank. Op die manier probeert hij met een gezonde kleur door het leven te gaan. Veel mensen vonden dat opmerkelijk, want de zonnebank staat niet bekend als erg gezond. Onder ander bij Giel Beelen op Radio Veronica werd erover doorgepraat. Daar werd beweerd dat een zonnebank zelfs schadelijker is dan de gewone zon. Klopt dat?

We beginnen de zoektocht naar dat antwoord bij zanger Dries Roelvink. Hij gaat al dertig jaar eens per twee weken onder de zonnebank. Hij vindt het verschrikkelijk als hij zijn gewone bleke huidskleur ziet. Roelvink merkt wel degelijk een verschil tussen de zonnebank en natuurlijke zon : "In de gewone zon moet ik oppassen en me goed insmeren. Ik zit tegenwoordig al op factor 30 voor mijn gezicht om niet rood te worden. Daar heb ik met de zonnebank helemaal geen last van."

Zonnebank gelijk aan zon Middellandse Zee

KWF Kankerbestrijding durft geen stelling te nemen over deze uitspraak en verwijst door naar Jorrit Terra. Hij is dermatoloog bij het Isala Dermatologisch Centrum in Zwolle. "De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom", aldus Terra.

Een bezoek aan de zonnebank is te vergelijken met een dag zonnen aan de Middellandse Zee. Het lichaam krijgt dus een flinke dosis zon te verwerken. "Vaak zien we ook dat de mensen die een zonnebank bezoeken ook mensen zijn die regelmatiger de natuurlijke zon opzoeken", zegt Terra. "Die krijgen een extra UV-dosis bovenop de gewone zon. Die optelsom zorgt ervoor dat zij een verhoogd risico hebben op huidkanker."

Vitamine D

Wie roept dat hij toch echt een bezoek aan de zonnebank nodig heeft om Vitamine D op te doen, komt bedrogen uit. Die uitspraak verwijst dermatoloog Terra naar het land der fabelen: "In de zonnebank zit voornamelijk UV-A-straling en maar een klein beetje UV-B. Voor het aanmaken van Vitamine D heb je voornamelijk UV-B nodig. Die zitten gewoon in de natuurlijke zon. We weten dat een kwartiertje onbeschermd buiten per dag al genoeg is om je Vitamine D op peil te houden."

Kortom: ondanks dat de zonnebank en de natuurlijk zon even schadelijk zijn, verhoogt een bezoek aan de zonnebank wel het risico op huidkanker. Een zonnebankbezoek is dus allesbehalve gezond.

Feit of Fictie: Onder de zonnebank

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie