Binnenland
WNL

Vakantievliegers naar Lelystad? 'Lelystad Airport moet open, maar niet als parialuchthaven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantievliegers naar Lelystad? 'Lelystad Airport moet open, maar niet als parialuchthaven'

Volgens Frank Oostdam, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), moeten we vliegen op een andere manier gaan beprijzen. De ANVR zag al aankomen dat iedereen, na corona, weer op vakantie wil: "Vliegschaamte is lange tijd ook iets van sociale media en de Randstad geweest." Maar: "We moeten Schiphol anders invullen." We moeten geen onderscheid meer maken tussen vakantievluchten en zakelijke vluchten. zegt hij. "Nee, we moeten inzetten op duurzame vluchten en het moet stiller."

'Lelystad Airport moet gewoon open, maar niet als parialuchthaven'

Oostdam is echter geen voorstander van het verplaatsen van vakantievluchten naar regioluchthavens, zoals Lelystad Airport. Hij vindt dat Lelystad Airport "gewoon open moet", maar niet als een soort "parialuchthaven" voor vakantievliegers. Lelystad moet zich volgens hem ontwikkelen tot regionale luchthaven, onafhankelijk van Schiphol.

Prijsvechters

Volgens Telegraaf luchtvaartjournalist Yteke de Jong was aanvankelijk wel het plan om Schiphol primair luchthaven te laten zijn voor intercontinentaal verkeer. Het vakantie- en regionaalverkeer zou dan uitgeplaatst worden naar onder meer Eindhoven en Lelystad Airport. Maar Schiphol heeft doen een tariefsverlaging doorgevoerd, waardoor een prijsvechter als EasyJet een basis op Schiphol kon beginnen. De Jong: "Na 2015 zie je dat de groei tot aan de coronacrisis kwam van dergelijke prijsvechters."

Stel nou dat Lelystad open zou mogen, vervolgt hoogleraar aan de TU Delft Joris Melkert, dan mogen ze het eerste jaar slechts 10.000 vluchtbewegingen hebben. Dat is 2 procent van wat Schiphol heeft. "Ze mogen doorgroeien naar 45.000 bewegingen, maar ook dat is minder dan 10 procent van de bewegingen van Schiphol. Kortom, de opening van Lelystad Airport gaat het probleem niet oplossen", aldus Melkert.

Ster advertentie
Ster advertentie