Binnenland
BNNVARA

Zingende mannetjesmezen lokken concurrenten uit

foto: Vroege Vogels/Ruud Scherpenissefoto: Vroege Vogels/Ruud Scherpenisse
  1. Nieuwschevron right
  2. Zingende mannetjesmezen lokken concurrenten uit

Lokken mannetjes koolmezen met hun ochtendzang vrouwelijke mezen? Het antwoord is: nee. Uit onderzoek blijkt dat vrouwtjes zelfs wegblijven uit het territorium van de fanatiek zingende mannen. In Vroege Vogels vertelt het onderzoeksteam van NIOO dat juist andere mannetjes op de zang afkomen.

Voor het onderzoek hebben de NIOO-wetenschappers veertig mannetjeskoolmezen en veertig vrouwtjes een zendertje om gedaan. Die zenders gaven elke vijf seconden een signaal af, wat bij elkaar 35 miljoen ‘logs’ opleverde. Op deze manier konden de onderzoekers het ruimtelijk gedrag van de koolmezen vastleggen en een soort 3D-beeld ervan maken.

Het zingen van de mannetjes is door een netwerk van audiorecorders opgenomen, tussen 5 en 8 uur 's ochtends. Uit al deze informatie zijn ruim dertigduizend bewegingen naar andere territoria gedetecteerd en bestudeerd.

Mannetjes lokken mannetjes

Uit eerder onderzoek van het NIOO, het Nederlands Instituut voor Ecologie, blijkt dat koolmezen regelmatig vreemdgaan. Daarom leek het logisch dat de mannetjes met hun gezang de vrouwtjes lokken. Maar, toen ze daar naar keken, werd het tegendeel bewezen.

Het koolmeesmannetje met het grootste repertoire, die het vroegst met zingen begon en die dat het langst volhield, trok juist minder vrouwtjes aan. Mannelijke koolmezen gingen opvallend genoeg wel een kijkje nemen in het territorium van hun zingende concurrent. Waarom ze dat doen, dat is voorlopig nog gissen.

Complexe sociale netwerk van zangvogels

Misschien dringt een mannetje het territorium van een concurrent binnen om te kijken waarom de concurrent beter is dan hijzelf, waarom het concurrerende mannetje meer geschikt zou zijn om voor nageslacht te zorgen. Hoe dan ook, het onderzoek werpt een volstrekt nieuw nieuw licht op het toch al complexe sociale netwerk van zangvogels.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie