Binnenland
KRO-NCRV

FNV: Prijzen in supermarkt kunnen omhoog voor loon vakkenvuller

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: Prijzen in supermarkt kunnen omhoog voor loon vakkenvuller

Vakbond FNV wil dat supermarktmedewerkers een structurele loonsverhoging krijgen van 200 euro per maand. Dat zegt coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van FNV, Zakaria Boufangacha, in 1 op 1. Dat de prijzen hierdoor mogelijk omhoog gaan, vindt de vakbondsman geen bezwaar. "Volgens mij is iedereen wel bereid om iets extra's te betalen."

Volgens FNV worden vakkenvullers onderbetaald: "Ja, wij vinden dat ook de vakkenvuller onderbetaald wordt. Het gaat goed met de Aholds en de Jumbo's: er worden echt heel veel winsten gemaakt. Die bedrijven hebben maximaal geprofiteerd, ook van de lockdown. Wij vinden dat het minste dat deze bedrijven kunnen doen een stevige kwaliteitsslag is - een loonimpuls, voor hun personeel."

FNV: Prijzen in supermarkt kunnen omhoog voor loon vakkenvuller

FNV streeft naar een minimum uurloon van 14 euro. "Met die 200 euro zet je stappen richting een uurloon 14 euro. Uitgaande van het huidige minimum uurloon heb je nóg een stap nodig van 200 euro, én nog twee keer van 150 euro."

Looneis losgelaten

Vandaag werd bekend dat FNV zijn generieke looneis van 5 procent loslaat. Althans, voor bedrijven en sectoren waar het door de coronacrisis slecht gaat. In ruil voor het loslaten van de looneis wil de vakbond wel een forse inperking van het aantal flexcontracten. "Vanuit een vast contract zijn mensen veel beter beschermd, is het beter geregeld qua transitie en scholing", zegt Boufangacha. Volgens FNV blijkt juist in coronatijd de noodzaak daarvan.

Bedrijven die niet lijden onder de crisis, of het zelfs beter doen, moeten wel 'gewoon' de portemonnee wel trekken. Daar eist de vakcentrale nog altijd 5 procent meer loon. Mensen in de zorg en andere structurele beroepen - zoals vakkenvullers, pakketbezorgers en vuilnismannen - moeten er volgens FNV structureel 200 euro per maand bij krijgen. "Minimaal." Boufangacha sluit acties niet uit.

FNV: Prijzen in supermarkt kunnen omhoog voor loon vakkenvuller

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie