Binnenland
MAX

Drama in de duivensport: 20.000 prijsduiven vermist

foto: Vroege vogelsfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Drama in de duivensport: 20.000 prijsduiven vermist

De wereld van de duivenmelkers is in rep en roer sinds afgelopen weekend 20.000 duiven vermist raakten. Tijdens een internationale wedstrijd in het Zuid-Franse Narbonne brak onweer uit, waardoor de duiven hun oriëntatie verloren en hun thuisbestemming niet bereikten. Van de zoekgeraakte duiven zijn er zo’n 6200 in het bezit van een Nederlandse eigenaar.

Duiven weg kwijt na onweer

Video niet beschikbaar

"Blijkbaar is er een front van regen en onweer boven Narbonne geweest en daardoor zijn de duiven moeilijk op gang gekomen. Wanneer zoiets wat hoger in Frankrijk zou plaatsvinden, dan hebben de duiven nog allerlei mogelijkheden om koers te bepalen. Ze zijn nu direct in het slechte weer geraakt", zegt Ben Geerink, voorzitter van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie.

Advies in de wind geslagen

De organisator van de wedstrijd was op de hoogte van de weersvoorspellingen, maar besloot de duiven toch los te laten. "Daar vind ik wel iets van, dat is een zeer kwalijke zaak", stelt Geerink. Ondertussen bereiken verschillende duiven weer hun thuisplaats. Mede doordat de duiven voldoende te eten vinden, ontstaat de mogelijkheid voor een succesvolle terugvlucht.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie