Binnenland
BNNVARA

Laat je verrassen door deze winterse vogelgeluiden

foto: Fotograaf ajoossefoto: Fotograaf ajoosse
  1. Nieuwschevron right
  2. Laat je verrassen door deze winterse vogelgeluiden

Van de fluitende groenling tot een krassende zwarte kraai, in de winter kan je meer vogels horen dan je misschien verwacht. In het kader van de Nationale Tuinvogeltelling dit weekend neemt Henny Radstaak van Vroege Vogels je mee op een virtuele wandeling langs de vogelgeluiden van dit moment. De meeste vogelgeluiden in deze soundscape zijn opgenomen door Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

De geluiden die de meeste vogels nu laten horen, zijn meestal contactroepjes of alarmgeluidjes. Februari staat op punt van beginnen, de echte vogelzang moet natuurlijk nog losbarsten. De piek van de vogelzang is in mei, maar toch zingen er nu wel een paar soorten, zoals de heggenmus, de koolmees en al een voorzichtige zanglijster. Mannetjes gaan zingen om een partner te lokken en hun territorium af te bakenen.

Quote

Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek

Zang van vrouwtjes stelt weinig voor

"Van de zangvogels zijn er maar weinig vrouwelijke individuen die zingen. Soms doen ze dat wat "binnensmonds" of gedurende een dag. Het stelt weinig voor. Alhoewel je bij soorten waarvan je het verschil niet kan zien qua geslacht je het nooit zeker weet", zegt Joost van Bruggen in Vroege Vogels.

'Vogels kletsen een beetje'

Het geluid dat mussen nu laten horen en het tikken van een roodborst is volgens van Bruggen allemaal bedoeld om te laten weten ‘ik ben hier, als je me zoekt weet je me te vinden’. Dat is belangrijk voor vogels die in een groep leven. Het is echt een beetje kletsen.

"En vogels horen onderling waarschijnlijk ook in het geluid wat de conditie van de andere vogel is. Belangrijk, want bij huismussen tasten de vrouwtjes nu al de mannetjes af voor het komend broedseizoen. Maar de roffel van een grote bonte specht is natuurlijk al wel echt territoriumgedrag", besluit van Bruggen.

Nationale Tuinvogeltelling

Dit weekend telt heel Nederland tuinvogels! Vogelbescherming Nederland organiseert dan de jaarlijkse de Nationale Tuinvogeltelling, al jaren een fenomeen in het laatste weekend van januari. Vorig jaar telden meer dan 90-duizend mensen de vogels in hun tuin of op hun balkon. Dit jaar hebben al meer dan 100.000 mensen zich van te voren aangemeld. Kijk voor meer informatie op Tuinvogeltelling.nl.


Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie