Binnenland

'Zeker 300.000 vluchtelingen dit jaar naar Italië'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zeker 300.000 vluchtelingen dit jaar naar Italië'

[NOS] De Duitse minister Müller van Ontwikkelingssamenwerking denkt dat het aantal bootvluchtelingen dat via Italië Europa binnenkomt, dit jaar fors zal toenemen.

In een interview met de Rheinische Post zegt Müller uit te gaan van 300.000 tot 400.000 migranten. Ter vergelijking: vorig jaar kwamen er zo'n 180.000 bootvluchtelingen via Italië naar Europa.

In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal bootvluchtelingen dat vanuit Afrika kwam volgens Müller verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. "Wanneer je dat doortrekt, kom je dit jaar op zeker 300.000 mensen uit", zegt hij.

Nieuwe aanpak

Europa heeft volgens Müller een nieuwe aanpak nodig voor de vluchtelingenstroom uit Afrika. Als er niets verandert, moet de EU rekening houden met een veel grotere toestroom, zegt hij.

De minister pleit ervoor om de handelsbetrekkingen tussen Afrika en Europa te verbeteren. "Laten we Tunesië, Marokko, Algerije en Egypte toegang geven tot de Europese interne markt. Dan is er minder reden voor de Afrikanen om naar Europa te vluchten", zegt Müller in het interview met de Duitse krant.

Ster advertentie
Ster advertentie