Binnenland
MAX

'We gooien elk jaar 23 miljoen kilo elektronisch afval weg. Dat moet anders'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We gooien elk jaar 23 miljoen kilo elektronisch afval weg. Dat moet anders'

Elk jaar gooien we zo’n 23 miljoen kilo elektrische apparaten weg. Terwijl onderdelen van die apparaten vaak nog veel waard zijn en opnieuw kunnen worden gebruikt. Steven van Eijck is voorzitter van Open/WeCycle en wil dat we ons bewuster worden van recycling. Hij vertelt erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

In totaal kopen we zo'n 610 miljoen elektrische apparaten. Dat is zo'n 775 kilo, daar wordt een groot deel gelukkig wel van gerecycled. Maar helaas gaat het nog te vaak mis. "Een heleboel mensen weten vaak niet precies wat wel of niet elektrisch afval is", vertelt Van Eijck. "Je hebt tegenwoordig zelfs luiers met een sensor. Dat is bijvoorbeeld ook elektronisch afval.

Een ander voorbeeld is de plofkaart. Dat zijn kaarten die een deuntje spelen wanneer je ze opent. Daar zit natuurlijk een batterijtje in. Als je dat bij het oud papier gooit, dan krijgen onze verwerkingscentra te maken met een papierbrand."

"In elk geval moeten we erin investeren om zo veel mogelijk van die ingewikkelde grondstoffen terug te winnen", zegt Van Eijck. "Anders zijn we straks geopolitiek afhankelijk van China of een ander land. Terwijl als je het bij elkaar optelt hebben we vermoedelijk meer boven-de-grondstoffen dan onder-de-grondstoffen."

Het is de doelstelling van Europa dat we in 2050 circulair zijn. "Dat betekent dat we in dat jaar niks meer maken van nieuwe materialen, maar alles gemaakt moet worden van bestaande materialen", vertelt van Eijck. "Dat is een opgave. Sommige bedrijven doen dat fantastisch, maar het is nog mondjesmaat. Daar moeten we veel meer in investeren."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie