Binnenland
EONOS

'Nacht van de Vervanging' koppelt vluchtelingen aan BN'ers

foto: ASKVfoto: ASKV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nacht van de Vervanging' koppelt vluchtelingen aan BN'ers

In Nederland bestaan nauwelijks voorzieningen voor vluchtelingen zonder documenten die niet terug kunnen of durven keren. Dit maakt hen kwetsbaar voor misbruik of uitbuiting. Het Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen (ASKV) steunt deze 'uitgeprocedeerden' al ruim 25 jaar en vraagt op woensdag 22 november aandacht voor deze groep. Dan organiseren zij een 'Nacht van de Vervanging'. Bij Langs de Lijn En Omstreken is vanavond live de aftrap te volgen.

Bekende Nederlanders als Hadewych Minis, Hanna Verboom, Frenk van der Linden en Joost Prinsen bieden voor één nacht onderdak aan een vluchteling zonder verblijfsvergunning. Dit doen zij als 'vervanging' van de opvang die organisaties dagelijks bieden.

"Deze uitgeprocedeerde vluchtelingen hebben geen vaste verblijfplaats. De één verblijft in een bed-bad-brood opvang, weer een ander vindt onderdak in een huis van ASKV, en sommigen zijn genoodzaakt te verblijven bij vrienden of kennissen", vertelt ASKV-medewerker Petra Schultz. "Door middel van de Nacht van de Vervanging krijgen deze vluchtelingen een gezicht."

Radioverslaggever Reinout Meijer gaat voor Langs de Lijn en Omstreken in gesprek met een aantal van deze vluchtelingen en zal aanschuiven bij het diner vanavond in het Verzetsmuseum. Daar krijgt hij te horen van de BN’ers hoe zij hun logé vanavond zullen ontvangen.

Langs de Lijn En Omstreken is vanavond vanaf 20.30 uur te horen op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie