Binnenland

Monasch doet niet mee aan PvdA-lijsttrekkersstrijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Monasch doet niet mee aan PvdA-lijsttrekkersstrijd

[NOS] Het PvdA-Kamerlid Jacques Monasch doet niet meer mee aan de verkiezing voor het lijsttrekkerschap. Monasch zegt dat het partijbestuur hem niet als kandidaat accepteert. Het bestuur zegt dat het Kamerlid zichzelf heeft teruggetrokken. Er is een beroep om hem gedaan om hem toch mee te laten doen. "Toen heeft hij zichzelf teruggetrokken", zegt een woordvoerder van partijvoorzitter Spekman.

De kandidaatstellingscommissie had een positief advies over Monasch. Hij voldeed aan de profielschets en het partijbestuur wilde dit advies overnemen. De problemen ontstonden door de extra eisen die Monasch stelde. Hij wilde dat de gekozen lijsttrekker alsnog invloed kreeg op het verkiezingsprogramma dat eind oktober is gepresenteerd.

Luister naar de reactie van Jacques Monasch op NPO Radio 1:

Monasch wilde in het verkiezingsprogramma een scherpere koers op het gebied van integratie, ouderenzorg, het asielbeleid. Ook moet er een nieuwe Europees Verdrag komen. Ook moest het flitslidmaatschap gehandhaafd blijven.

Het partijbestuur accepteerde de extra eisen niet, omdat het tegen de regels was. Monasch zegt zeer teleurgesteld te zijn. "Het bestuur wil geen open lijsttrekkersverkiezing organiseren zoals het congres van de PvdA eerder heeft besloten." Hij geeft vanmiddag nog een toelichting.

PvdA-leider Samsom laat weten dat hij het "buitengewoon" jammer vindt dat Monasch zich heeft teruggetrokken.

Het besluit van het PvdA-bestuur betekent dat de lijsttrekkersstrijd gaat tussen de huidige partijleider Diederik Samsom en vicepremier Asscher, zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp. De andere kandidaat Gerald Bosman van de afdeling Ridderkerk is afgewezen, zo heeft partijl.

Het is de vraag of Monasch nog in de PvdA-fractie zal blijven. Hij maakte vorige week bekend een motie van wantrouwen tegen het kabinet te steunen vanwege het EU-referendum.

Ster advertentie
Ster advertentie