Binnenland
BNNVARA

Natuur is politiek: maar is het links of rechts?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuur is politiek: maar is het links of rechts?

Hoe kom het dat natuur zo enorm politiek is geworden? Dat vraagt historicus Dik van der Meulen zich af. Het Nederlandse kabinet wil schrappen in beschermde natuur en boeren bestormen provinciehuizen. Hoe was dat vroeger? Is natuur puur een links thema? En: is de natuur beter af bij de progressieve partijen? Hij geeft antwoord op deze vragen in zijn essay Is natuur links? en doet dat nu ook in Vroege Vogels.

Is natuur links?

In ieder geval was rond 1900 de natuur niet politiek, vertelt Van der Meulen in Vroege Vogels. De beroemde schoolmeester en natuurvorser Jac. P. Thijsse bijvoorbeeld was juist apolitiek. En de natuurbeweging, die toen opkwam was vooral elitair.

Kort door de bocht gezegd, was natuur lang vooral voor de rijken. Voor de gegoede burgerij. Pas met de opkomst van de 'linkse' arbeidersbeweging werd natuur onderdeel van de volksverheffing. Ook de gewone man en vrouw moesten de natuur in.

Dick van der Meulen

Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem III kreeg in 2014 de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn boek De kinderen van de nacht werd bekroond met de Jan Wolkers Prijs 2017.

Politieke kleur zegt niets over natuur

Volgens Van der Meulen zegt een politieke kleur niet per definitie iets over de vraag of er wel of geen aandacht is voor de natuur. Zo wordt de 'rechtse' ex-VVD minister van VROM Pieter Winsemius nog altijd geroemd vanwege zijn strijd voor betere milieuwetgeving. Na zijn ministerschap werd hij zelfs voorzitter van Natuurmonumenten.

Maar, er is ook een naam, die vrijwel in de hele natuurwereld slecht valt. Henk Bleker, de CDA Staatssecretaris van landbouw tijdens het eerste kabinet-Rutte. Met een pennenstreek zorgde de 'rechtse' bewindsman voor een bezuiniging van maar liefst 60% op natuur.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie