Binnenland
AVROTROS

5 vragen over de aangifte van Randstad tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over de aangifte van Randstad tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners

Uitzendconcern Randstad doet vandaag aangifte van oplichting tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners vanwege de omstreden mondkapjesdeal. Het uitzendbureau leverde vijftien medewerkers aan de stichting van Van Lienden, zonder te weten dat de oprichters 20 miljoen in eigen zak zouden steken. Het is een nieuw hoofdstuk in dit dossier. Journalist Stefan Vermeulen van Follow the Money beantwoordt de vijf belangrijkste vragen in Blok&Toine.

1. Waar doet Randstad exact aangifte van?

"Het zou gaan om een overtreding van Artikel 326 van het strafrecht. Het gaat om bedrog: het door listige kunstgrepen of een samenweefsel van verzinsels iemand bewegen tot het verlenen van een dienst."

"Het komt erop neer dat Randstad vorig jaar gratis personeel leverde bij het naar Nederland halen van mondkapjes. Randstad deed dat gratis omdat het ging om een om-niet initiatief zonder winstoogmerk. En later is natuurlijk gebleken dat de drie oprichters van de club heel veel geld hebben verdiend. En daarmee zegt Randstad: 'wij zijn eigenlijk bedrogen'."

2. Waarom doen ze nu aangifte?

"Wij hebben gesproken met het hoofd juridische zaken van Randstad Nederland. Er is ons verteld: "Na de eerste onthullingen in deze affaire dat was in mei, hebben wij een poging gedaan om met Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel de drie oprichters in gesprek te komen. Dat contact verliep heel moeizaam. Zij reageerden niet op mails. Zeiden dat mails in de spambox waren beland"."

"Randstad vroeg om uitleg op papier over de gang van zaken. Dat werd geweigerd. Dus dat is een beetje verzand. Toen kwam intussen dit najaar advocaat Peter Plasman met een initiatief namens een aantal individuele betrokkenen een strafrechtelijke aangifte te doen om te kijken of er via die manier een vervolg aan gegeven kon worden. Toen heeft Randstad gezegd dat zij dat een betere weg vinden in plaats van dat er een schadeclaim naar de heren gaat."

3. Waarom dienen ze geen schadeclaim in?

"Omdat zij zeggen: "Het gaat ons niet primair om het geld." Randstad is natuurlijk een miljardenconcern. Het heeft een jaaromzet van 20 miljard Euro. Aanvankelijk dachten ze eraan een ton, anderhalve ton schadevergoeding te vragen. Dat geld zou Randstad dan weer aan een goed doel doneren. Maar zij zeggen: “Dat geld hoeven wij niet. Wij vinden dat hier onrecht heeft plaatsgevonden." Zij willen dat dat geld terug gaat naar de samenleving."

4. Welke straf kunnen Sywert en zijn collega’s verwachten als ze schuldig worden bevonden?

"Er staat een maximale gevangenisstraf op van vier jaar cel of een maximale geldboete van 87.000 Euro. Maar daar moeten we nog even een heel grote slag om de arm houden want zo ver is het nog totaal niet. Er is nu eerst sprake van een aangifte vandaag."

"Het Openbaar Ministerie gaat ernaar kijken en dat moet dan eventueel besluiten of er een onderzoek moet plaatsvinden. Daarna zou vervolging uit voort kunnen komen. Dan gaat de rechter er pas zijn oordeel over vellen."

5. Wat gebeurt er met de eerdere aangifte die liep door advocaat Plasman?

"Er hebben zich een aantal individuele betrokkenen gemeld bij advocaat Plasman. Dat heeft nog niet tot een concrete aangifte geleid. Deze mensen hebben hun intentie uitgesproken om dit te doen. Randstad heeft nu als eerste gezegd dat gaan wij wel doen."

"Wij hebben aan advocaat Plasman gevraagd hoe het kan dat de andere twaalf individuen dat niet gedaan hebben. Dat was hem ook niet helemaal duidelijk. De vraag is ook of dat hierna nog gaat plaatsvinden. Er is nu een heel groot bedrijf, een van de grote partners in die Hulptroepen Alliantie die zegt wij gaan nu deze aangifte doen. En de vraag is of het nog zin heeft of individuen, waarvan een deel ook via Randstad werkte, een aparte aangifte gaan doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie