Binnenland
KRO-NCRV

LTO: 'Met dit akkoord kun je trekkers thuis laten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO: 'Met dit akkoord kun je trekkers thuis laten'

Mark Calon, voorzitter van LTO Nederland, denkt dat de afspraken die het Landbouwcollectief en het kabinet deze week maakten, tegemoetkomen aan de belangrijkste eisen van de boeren. Maar dan moeten ze wél goed worden uitgevoerd. In het radioprogramma 1op1 wijt hij de acties die ná het sluiten van het akkoord toch werden gevoerd aan communicatie. "De gesprekken waren pas laat afgerond, en toen was het nog niet voor iedereen duidelijk wat we hadden afgesproken."

Wat Calon betreft kunnen de trekkers vanaf nu gewoon op het erf blijven, ook omdat hij vreest dat de massale steun voor de boeren snel afkalft. "Bij de eerste acties steunde bijna 85% van de mensen de actievoerders, na woensdag 55%."

Boer ziet Randstedeling niet zitten

Volgens onderzoek van het landbouwtijdschrift Nieuwe Oogst zijn mensen uit de Randstad bijzonder positief over boeren. 97 procent ziet de boer als een harde werker. En driekwart is bereid meer te betalen als boer en natuur daarmee worden geholpen. Omgekeerd is dat beeld helemaal niet positief. Twee derde van de boeren vindt dat stedelingen zich uitsluitend bekommeren om de stad. En 94 procent vindt dat ze weinig tot niets afweten van het platteland. En nog schokkender: 59% geeft zelfs aan niets meer te maken te willen hebben met Randstedelingen omdat ze arrogant zouden zijn.

Calon relativeert dat laatste cijfer. "Het zijn niet de stedelingen zelf waar de boeren een hekel aan hebben, maar de elite", zegt hij. Om er aan toe te voegen: "Het beeld is aan beide kanten vaak gebaseerd op incidenten waar het verkeerd ging. Goed nieuws komt niet in de krant."

Ster advertentie
Ster advertentie