Binnenland
EO

Floriade stoppen? 'Kan best nog een keer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Floriade stoppen? 'Kan best nog een keer'

De Nederlandse Tuinbouwraad besluit een einde te maken aan de Floriade. De laatste editie in Almere bleek geen succes met een verlies van minimaal 85 miljoen euro. Groot gelijk of een gemiste kans? Oud-directeur Hans van Driem en landschapsarchitect Han Lörzing praten erover in Dit is de dag.

Het beëindigen van de tuinbouwtentoonstelling heeft volgens Van Driem verschillende oorzaken. Een daarvan is dat de Nederlandse tuinbouw zelf niet meer meedeed in de organisatie toen de binnenkassen in Almere werden weggehaald. “Dat was de trekker, maar de snijbloemensector deed niet meer mee in het geheel.”

Een tweede oorzaak is de toegenomen concurrentie, zegt de oud-directeur. “De Efteling heeft bij wijze van spreken meer bloembollen staan dan dat de Floriade had in Almere. En elk tuincentrum om de hoek wedijvert tegenwoordig.”

Floriade stopt: gemiste kans of groot gelijk?

Video niet beschikbaar

'We kunnen zonder'

Is het erg dat de tentoonstelling stopt? “We kunnen zonder”, zegt tuin- en landschapsarchitect Han Lörzing. “Maar als je een goede start wil geven aan een nieuwe stadsontwikkeling, dan kun je het volgens mij best nog organiseren.”

Lörzing vervolgt: “Ik vergelijk het altijd zo: als het Nederlands elftal een keer onderuitgehaald wordt op het wereldkampioenschap, zeggen we ook niet vier jaar later: laten we maar niet meer doen, hoor, daar horen we niet meer thuis. Hier moet je gewoon een kans zoeken.”

Floriade als basis

Investeren in de toekomst: daar ziet Van Driem ook wat in. “Maar dat is dus mislukt hier in Almere. Als je een basis creëert door middel van een Floriade en daarop iets bouwt wat gebruik kan maken van de Floriade legacy, dan ben je goed bezig."

"Maar als je de hele boel weer gaat afbreken en er totaal iets anders van gaat maken, dan verlies je die hele investering en kom je tot deze rampzalige cijfers", concludeert Van Driem.

Ster advertentie
Ster advertentie