Binnenland

‘Rijk moet structureel bijdragen aan jeugdzorg’
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Rijk moet structureel bijdragen aan jeugdzorg’

Het geld dat het kabinet heeft toegezegd om de jeugdzorg uit het slop te trekken is bij lange na niet genoeg. Dat zei de Amsterdamse wethouder van Financiën Udo Kock (D66) woensdag in het Radio 1-programma 1 op 1. “We staan met onze rug tegen de muur. Dit is onacceptabel en onaanvaardbaar.”

“Dit is echt een probleem dat moet worden opgelost. Dat kan niet met een eenmalige investering”, zegt Kock, die er structureel meer geld bij wilt van het kabinet. Gebeurt dat niet dan lopen de wachtlijsten volgens de wethouder verder op. “Uit onderzoek blijkt dat er 12 procent meer jeugdigen gebruikmaken van jeugdzorg. Daar moet extra geld voor komen.”

Het kabinet trekt honderden miljoenen extra uit voor de jeugdzorg, maar volgens de gemeenten is dat niet genoeg. De gemeenten willen een structurele investering van 490 miljoen euro per jaar. Het kabinet wil volgens de NOS niet verder gaan dan 350 miljoen euro dit jaar en 190 miljoen euro in de drie jaren erna.

Het gemeentelijke bestuur van de hoofdstad maakte woensdagochtend in de voorjaarsnota bekend de lasten te verhogen om de bezuinigingen en andere tegenvallers op te vangen. Parkeren wordt duurder, de toeristenbelasting gaat omhoog en er wordt flink gesnoeid in de gemeentelijke organisatie.

Het geld dat daarmee vrijkomt wordt onder meer gebruikt om achterstallig onderhoud aan de tientallen kilometers kades te onderhouden. “Dit is in de afgelopen tientallen jaren ontstaan. Alleen al in deze voorjaarsnota moeten we een kwart miljard vrijmaken voor het herstellen van kademuren en bruggen.”

Toeristen gaan fors meer betalen

Tijdens de presentatie van de voorjaarsnota werd verder bekend gemaakt dat toeristen die de stad bezoeken meer geld moeten betalen. De toeristenbelasting wordt in totaal met 105 miljoen euro verhoogd. Hotelgasten betalen een vast percentage van zeven procent en 3 euro per persoon per nacht.

Udo Kock liet verder weten dat de stad onderzoekt of Airbnb in bepaalde wijken kan worden verboden. “We zijn heel goed aan het kijken hoe we dat juridisch moeten vormgeven,” aldus Kock. “We vinden dat zij ons moeten helpen met de handhaving, maar dat weigeren ze.”

Ster advertentie
Ster advertentie