Binnenland

Koenders ontbiedt Russische ambassadeur om MH17

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koenders ontbiedt Russische ambassadeur om MH17

[NOS] Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vanochtend de Russische ambassadeur in Den Haag op het matje geroepen. Aanleiding voor het gesprek vormden uitspraken van Rusland over het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.


In een reactie op het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) trokken woordvoerders van het Kremlin, het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken en het Russische ministerie van Defensie de professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie in twijfel. Koenders zei tegen de Russische ambassadeur dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is.

Respecteren

"In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland – gezien het overtuigende bewijs – de gepresenteerde resultaten te respecteren", aldus Koenders. Daarnaast heeft Koenders Rusland opgeroepen om volledig te blijven meewerken aan het onderzoek en de daaropvolgende vervolging en berechting, zoals volgt uit resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad.

Ster advertentie
Ster advertentie