Binnenland

'Knuffel mij, ik ben lesbisch'

foto: Bureau Buitenlandfoto: Bureau Buitenland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Knuffel mij, ik ben lesbisch'

[VPRO] Je bent geblinddoekt en staat in een drukke winkelstraat met op je trui de tekst ‘Knuffel mij, ik ben lesbisch’. Max deed dit voor een sociaal experiment in Shanghai. De resultaten waren verbluffend.

In één uur werd ze door 38 mensen geknuffeld. Wel moest ze twee keer van locatie veranderen, omdat ze de openbare rust zou verstoren. Het experiment werd gefilmd en op social media geplaatst door de lesbische organisatie Rela, waar Max voor werkt. “Zou je haar een knuffel geven als je haar op straat zag staan?”, zo spreekt het filmpje de Chinese kijker rechtstreeks aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Aan het begin was ik bang dat mensen me zouden slaan'

In China wordt homoseksualiteit nog altijd als een taboe beschouwd. Hoewel Max publiekelijk opkomt voor de acceptatie van homo’s en lesbiennes, gebruikt ze toch een schuilnaam. Ze is bang dat als ze haar echte naam gebruikt, ze haar ouders in de problemen brengt. Over het experiment vertelt Max: “Aan het begin was ik vooral heel bang dat mensen me zouden slaan. Maar aan het einde, toen mensen begonnen te reageren, was ik blij met elke knuffel. Het gaf me echt moed!”

Max had nooit verwacht zoveel knuffels te ontvangen. Ze vindt het opmerkelijk dat niet alleen jongeren, maar ook mensen van rond de vijftig jaar ingingen op haar uitnodiging. De organisatie Rela concludeert aan de hand van dit experiment dat het steeds beter gaat met de acceptatie van homoseksualiteit in China. Het filmpje eindigt met de boodschap “waar je niet aan onderdoor gaat, maakt je alleen maar sterker”.

Bellen met de wereld: Knuffel mij, ik ben lesbisch

Ster advertentie
Ster advertentie