Online scheiden zonder mediator of advocaat: 'Maak zelf de afspraken en regel het vanuit huis'
- Nieuws
- Online scheiden zonder mediator of advocaat: 'Maak zelf de afspraken en regel het vanuit huis'
Waar je je normaal gesproken zou richten tot een mediator of advocaat wanneer jij en je partner willen scheiden, kun je tegenwoordig kiezen om het heft in eigen hand te nemen en online scheiden. Het aantal scheidingen in Nederland is in 2020 met vijf procent gedaald, maar het aantal aanvragen om online te scheiden, is met zestig procent gestegen.
"Online scheiden geeft de mogelijkheid om alle benodigde afspraken op jouw manier en vanuit huis te maken", zegt Laura Kistemaker van online scheidingsplatform Uitelkaar.nl in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Hoe werkt dat, online scheiden?
"Online scheiden biedt echtparen de mogelijkheid om afspraken die gemaakt moeten worden om een scheiding rond te krijgen, zoveel mogelijk zelf te maken", legt Kistemaker uit.
Denk hierbij aan het verdelen van het huis, de spullen, geld en andere afspraken rond de kinderen. "Het systeem achter het platform doorloopt alle aspecten met je die nodig zijn om te regelen voor een scheiding. Dat kan met een eigen inlog en gewoon vanuit huis."
Het platform werkt op basis van een uitgebreide intake. Vervolgens doet het systeem een aantal suggesties die passen bij de situatie. Daar kun je vervolgens zelf aanvullingen op doen door bijvoorbeeld met elkaar te chatten. "Zo kun je concrete afspraken maken en moeten beide partijen akkoord geven voor die afspraken", zegt Kistemaker.
Om te voorkomen dat er iets over het hoofd gezien wordt of de ene partner er heel rooskleurig vanaf komt en de ander met vrijwel niets achterblijft, worden de afspraken gecontroleerd door advocaten. Kistemaker: "Zo wordt het een eerlijke scheiding, zoals de mensen dat zelf voor zich zien."
Coronacrisis zorgt voor een vlucht
Waarom online scheiden juist nu zo populair is, heeft volgens Kistemaker enerzijds te maken met de bekendheid van de online dienst en anderzijds met de coronacrisis. "Online scheiden wordt steeds bekender en steeds vaker gezien als een mogelijkheid waarop je op een goede manier je scheiding kunt regelen."
Daarnaast heeft de coronacrisis en de daarbij behorende lockdown volgens Kistemaker bijgedragen aan de acceptatie van het online regelen van dingen. "Het kon in deze tijd ook vaak niet anders, want alles was gesloten. Mensen zien dit als een mooi alternatief voor het maken van afspraken."
"Wat ook nog mee kan spelen, is dat relaties onder druk komen te staan in deze tijd", zegt Kistemaker. "Je zit ineens fulltime thuis met je partner, terwijl je normaal gesproken waarschijnlijk allebei een groot deel van de dag van huis was. Daar zijn mensen niet op voorbereid."
'Het voorkomt ruzies'
Uitelkaar.nl is niet bedoeld om scheidingen te stimuleren. "We willen er zijn voor de mensen die er goed over na hebben gedacht en zelf al tot de conclusie zijn gekomen dat scheiden de beste optie is. Het platform is er juist op gericht om daar goed op te reflecteren en goed stil te staan bij de gevolgen van een scheiding."
Het platform is minder geschikt voor mensen die in een vechtscheiding liggen en er samen waarschijnlijk niet uit zullen komen. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je het ergens onderling niet over eens bent. "Als dat zo is, kun je alsnog via het platform een mediator inschakelen om te proberen er samen uit te komen", aldus Kistemaker.
"We zien juist dat de afstand die het platform biedt om niet de hele tijd face-to-face te hoeven overleggen, goed is voor het voorkomen van ruzies."
Welk kostenplaatje hangt er aan online scheiden?
Wat het kost om online te scheiden, hangt af van de hoogte van jouw inkomen en voor welk pakket je kiest. Uitelkaar.nl werkt met vaste prijzen. Kies je voor het meest uitgebreide pakket met een scheidings- en ouderschapsplan, kost het 450 euro per persoon.
Heb je een laag inkomen? Dan kun je wellicht subsidie krijgen op je scheiding en hoef je zelf nog maar een kleine bijdrage te betalen. Dit regel je via de Raad van de Rechtsbijstand.
Zijn advocaten en mediators dan straks overbodig?
Kistemaker denkt dat online scheiden een nieuwe manier is die goed aansluit bij wat mensen tegenwoordig prettig zullen vinden. De verwachting is dan ook dat deze manier van scheiden de komende jaren alleen nog maar sterker toe zal nemen.
"Maar mediators en advocaten raken nooit overbodig", zegt Kistemaker. "Scheiden is complex en de advocaat is heel belangrijk om te controleren of alles in het scheidingsproces wel goed gaat. En als het proces niet zo soepel verloopt, is het toch handig om een mediator in te schakelen om er samen alsnog uit te komen."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.