Binnenland

Honderden vluchtelingen spoorloos na brand kamp Duinkerke

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden vluchtelingen spoorloos na brand kamp Duinkerke

[NOS] Honderden vluchtelingen zijn spoorloos na de brand van afgelopen nacht in een vluchtelingenkamp bij de Noord-Franse kustplaats Duinkerke. Volgens Artsen zonder Grenzen is van 600 mensen nu niet bekend waar ze zijn.

Gistermiddag braken rellen uit in een vluchtelingenkamp in de buurt van Duinkerke. Het complex brandde daarna bijna volledig af. Bij de rellen zijn messen, stenen en alles wat voorhanden was gebruikt, vertelt een Koerdische vluchteling.

Waar de rellen precies over gingen, is nog niet duidelijk, vertelt correspondent Frank Renout. "De situatie tussen verschillende bevolkingsgroepen in het kamp was al maanden gespannen. Dit keer ging het mis tussen Afghanen en Koerden. Er werden messen getrokken en er vielen in totaal zes gewonden."

Verwoest

De gevechten duurden de hele avond. "Daarna werd op verschillende plekken in het kamp brand gesticht, zeggen de autoriteiten. Inmiddels ligt bijna het hele kamp in as", vertelt Renout. Bij de branden zijn nog eens tien gewonden gevallen.

Alle 300 houten huisjes zijn verwoest en zeker tien vluchtelingen raakten gewond. Daarop werden de duizend tot 1500 vluchtelingen in het kamp naar andere opvangplekken gebracht, maar een groot deel van hen is er dus vandoor.

De Belgische politie controleert extra langs de grens om te voorkomen dat de vluchtelingen naar Belgiƫ gaan. Volgens Belgische media wordt er rekening mee gehouden dat veel vluchtelingen zich hebben verstopt in de duinen.

Luister het hele gesprek met Frank Renout in het NOS Radio 1-Journaal terug:

'Bijna het hele vluchtelingenkamp ligt in as'

Ontruimd

Het kamp bij Duinkerke was in het verleden een tentenkamp. Artsen zonder Grenzen zette er houten huisjes neer, om de vluchtelingen een beter bestaan te geven. De Franse regering zei vorige maand nog dat het kamp zo snel mogelijk ontruimd moet worden, omdat er sprake was van 'onaanvaardbare toestanden'.

Ster advertentie
Ster advertentie