Binnenland

ME maakt einde aan Turks protest in Amsterdam, zes arrestaties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ME maakt einde aan Turks protest in Amsterdam, zes arrestaties

In de Amsterdamse wijk Nieuw-West is het gisteravond onrustig geweest door een demonstratie van Turkse Nederlanders, die boos zijn over het weren van Turkse ministers die in Nederland campagne wilden voeren. De ME maakte 's avonds laat een einde aan het protest op het Plein 40-45.

De hele dag waren enkele honderden demonstranten al op de been in de hoofdstad. 's Middags liepen ze van het Mercatorplein en het Bos en Lommerplein, beide in het westen van de stad, naar het centrum. Burgemeester Van der Laan had er geen toestemming voor gegeven, maar hij liet het toe zolang het protest vreedzaam verliep.

Op de Dam riepen de betogers enige tijd leuzen. Daar vertrokken ze rond 20.00 uur weer. Ze verzamelden zich op het Plein 40-45 in Nieuw-West. Elders reden groepjes jongeren toeterend rond op scooters. Op verschillende plaatsen werd het verkeer gehinderd.

Grimmige sfeer

Om 22.45 uur besloot Van der Laan dat het genoeg was. De sfeer op het plein, waar ongeveer 250 betogers waren, was toen grimmig geworden. De ME stond al enige tijd paraat. Van der Laan beriep zich daarbij op verstoringen van de openbare orde en de veiligheid van het verkeer.

Toen de betogers niet vrijwillig vertrokken, greep de ME in. Met waterkanonnen en de wapenstok werd het protest beëindigd. Dat ging vrij vlot: de meeste betogers gingen naar huis. Enkelen gooiden met stenen en stokken naar de politie. Rond middernacht was het weer rustig in de buurt.

Gedurende de avond zijn zeker zes mensen opgepakt: twee voor geweldpleging, twee voor opruiing, één voor het beledigen van een agent en één voor nazistische uitingen.

In andere steden bleef het rustig. In Den Haag was opgeroepen tot een betoging in de Schilderswijk, maar daar waren alleen wat kleine groepjes Turks-Nederlandse jongeren op straat. In Rotterdam, waar het zaterdagavond onrustig was, waren gisteren geen demonstraties.

'Ik keek uit het raam en het begon uit de hand te lopen'

Ster advertentie
Ster advertentie