Binnenland

Organisaties willen vertrek van Amsterdam Pride-voorzitter Frits Huffnagel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Organisaties willen vertrek van Amsterdam Pride-voorzitter Frits Huffnagel

[NOS] 95 organisaties vragen om het aftreden van Frits Huffnagel als voorzitter van Pride Amsterdam. Onder de ondertekenaars van de open brief aan het bestuur zijn onder meer feministische actiegroepen en de politieke partij BIJ1 van Sylvana Simons.

Huffnagel is in opspraak geraakt na uitspraken over vluchtelingen tijdens het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1. "Het is onacceptabel dat Pride Amsterdam wordt geleid door een voorzitter die een xenofobe kijk heeft op vluchtelingen", staat in de brief.

Ze willen dat Stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) werkt aan een bestuur waar geen ruimte is voor racisme, xenofobie en islamofobie. Gisteren heeft lhbti-belangenorganisatie COC Amsterdam al de samenwerking met Pride opgeschort en ook opgeroepen tot het vertrek van de oud-VVD-politicus.

Oorlogsmisdadigers

De organisaties vinden dat Huffnagel in Spraakmakers in een gesprek over de vluchtelingencrisis heeft geïnsinueerd dat het allemaal oorlogsmisdadigers zijn. Ook zou hij in een inmiddels verwijderde tweet gezegd hebben dat 'er niet voor niks wordt gebombardeerd'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het bestuur van de Stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) nam gisteren afstand van de uitlatingen van Huffnagel. Ook Volgens het bestuur gaf Huffnagel zijn persoonlijke mening en niet die van het bestuur. De bestuursleden zeiden gisteren dat ze in gesprek willen gaan met organisaties die ontevreden zijn over de voorzitter.

Huffnagel bood gisteren zijn excuses aan. "Ik heb er spijt van dat mijn woorden een deel van onze achterban hebben gegriefd en pijn hebben gedaan". Hij had niet verwacht dat zijn woorden zo sterk op de Pride zouden afstralen.

Ster advertentie
Ster advertentie