Binnenland

Rutte zei tegen verkenners: 'Je moet wat met Omtzigt: minister maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte zei tegen verkenners: 'Je moet wat met Omtzigt: minister maken'

[NOS] "Je moet wat met Omtzigt: minister maken." Dat staat als inbreng van VVD-fractievoorzitter Rutte in aantekeningen die ambtenaren hebben gemaakt van de gesprekken die de voormalige verkenners Jorritsma en Ollongren met fractievoorzitters hebben gevoerd. De stukken zijn net naar de Tweede Kamer gestuurd.

Volgens verslaggever Roel Bolsius maken de documenten duidelijk dat Rutte tóch tijdens de verkennende gesprekken over Omtzigt gepraat heeft:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens het verslag hoopt de VVD dat het CDA zich herpakt. "Je hebt ze waarschijnlijk wel nodig, het wordt erg ingewikkeld zonder het CDA. Wellicht is er meer tijd nodig. Als Wopke meer stemmen heeft dan Omtzigt, gaat dat helpen", staat in de stukken.

Commotie

Vorige week zei Rutte tegen de NOS dat hij in de verkenning niets heeft gezegd over Omtzigt. Donderdag was op een foto een notitie van Ollongren te zien met de passage: "positie Omtzigt, functie elders". Dat leidde tot veel commotie. De Kamer wilde daar opheldering over en Omtzigt reageerde woedend. Na de beroering over de foto stelden Ollongren en medeverkenner Jorritsma hun positie ter beschikking. Ze zijn opgevolgd door de ministers Koolmees en van Ark.

Zometeen is een Kamerdebat over de mislukte verkenning. Het zou eerst gisteren worden gehouden, toen vandaag om 11 uur. Maar ook dat is al weer een paar keer uitgesteld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie